Η ψευτοηθικολογική συμπεριφορά των βορείων χωρών της ευρωζώνης έχει μετατραπεί στο σημαντικότερο εμπόδιο στην επίλυση της κρίσης, επισημαίνει ο διακεκριμένος βέλγος οικονομολόγος και καθηγητής στο London School of Economics, Πολ Ντε Γκρού, σε άρθρο του που δημοσιεύει η εφημερίδα Le Soir με τίτλο «Πολλοί οι ψευτοηθικολόγοι στην ευρωζώνη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το χάσμα μεταξύ νοτίων και βορείων της ευρωζώνης δεν είναι μόνο οικονομικό, ενώ σημειώνει ότι ο Βορράς ευημερεί και μέχρι σήμερα δεν έχει ιδιαίτερα πληγεί από την κρίση χρέους, ενώ ο Νότος (συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας), που έχει χτυπηθεί από την κρίση, ωθείται σε μια κατάσταση που καρκινοβατεί μεταξύ υπερβολικής δημοσιονομικής λιτότητας, δραματικής αύξησης της ανεργίας και βαθειάς οικονομικής ύφεσης.

Ο Ντε Γκρου διατυπώνει την άποψη πως το οικονομικό χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου αναλύεται από οικονομολόγους που εκφράζουν ριζικά διαφορετικές απόψεις, τόσο για τα αίτια της κρίσης χρέους όσο και για τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Όπως εξηγεί, «στη βόρεια Ευρώπη οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η βαθύτερη αιτία της κρίσης εντοπίζεται στις δημοσιονομικές κραιπάλες των κυβερνήσεων των νοτίων και θεωρούν ως μοναδική λύση την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας για να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να διαπράξουν το ίδιο αμάρτημα». Στη «διάγνωση», όμως, του Βορρά γίνεται αναφορά μόνο στην Ελλάδα και καθόλου τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Το δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ, που ακολούθησε πτωτική τάση στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, άρχισε να αυξάνεται μετά το 2007 επειδή οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να διασώσουν τα τραπεζικά τους συστήματα και να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα. «Αντί να κατηγορούν τις κυβερνήσεις αυτές, οι οικονομολόγοι-αναλυτές του Βορρά θα έπρεπε να τους συγχαρούν που έσωσαν το τραπεζικό σύστημα και μεγάλο τμήμα της ιδιωτικής οικονομίας», επισημαίνει ο Ντε Γκρου.

Ο βέλγος οικονομολόγος εκτιμά δε, πως «η διάγνωση δεν συνοδεύεται και από το κατάλληλο φάρμακο». Η επιμονή στην τιμωρία των κυβερνήσεων με «κακή συμπεριφορά», επιβάλλοντας προγράμματα λιτότητας, είχε ως αποτέλεσμα η ευρωζώνη να οδηγηθεί και πάλι στα όρια μιας νέας ύφεσης. Αυτό δεν βοηθά στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των χρεών. «Γιατί η Βόρεια Ευρώπη ακολουθεί αυτή την τόσο επικίνδυνη συνταγή;» διερωτάται ο Ντε Γκρου.

«Η ψευτοηθικολογική συμπεριφορά αποτελεί τον κύριο λόγο», υπογραμμίζει, επισημαίνοντας ότι «στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, πολλοί γνωστοί οικονομολόγοι συνεχίζουν να επιμένουν ότι η συμπεριφορά των κυβερνήσεων της περιφέρειας είναι ανεύθυνη και αξίζει να τιμωρηθεί».

«Αυτή η ψευτοηθικολογική συμπεριφορά είναι τρομακτικά υποκριτική», σχολιάζει. Και προσθέτει: «Οι χώρες του Βορρά δεν δίστασαν να δανείσουν εντυπωσιακά χρηματικά ποσά στις χώρες του Νότου, προκειμένου να τις ωθήσουν να αγοράσουν προϊόντα του Βορρά. Με αυτό τον τρόπο, οι χώρες του Βορρά ανέλαβαν τεράστια ρίσκα. Δεν πρέπει να παραπονιούνται σήμερα. Και κυρίως, είναι καιρός να εγκαταλείψουν τον ψευτοηθικολογικό τους λόγο».

Και καταλήγοντας επισημαίνει: «Δεν υπάρχουν καλές χώρες του Βορρά και κακές χώρες του Νότου. Οι αμαρτίες διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές. Η ψευτοηθικολογική συμπεριφορά των βορείων χωρών της ευρωζώνης έχει μετατραπεί σήμερα στο σημαντικότερο εμπόδιο στην επίλυση της κρίσης».