Λίγες, χαρακτηρίζει τις 48 δόσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, για να καταστήσουν για μία επιχείρηση ελκυστική και ρεαλιστική την αποπληρωμή των παλιών οφειλών, την ώρα που αδυνατεί να καλύψει τις υπέρογκες τρέχουσες υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές της, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το Επιμελητήριο ζητά να δοθούν περισσότερες επιλογές για την αποπληρωμή των οφειλών στις χιλιάδες επιχειρήσεις με εποχικό χαρακτήρα και αντικείμενο, (τουριστικά, σχολικά είδη κ.ά) ώστε να έχουν τη δυνατότητα κυμαινόμενης δόσης είτε μέσα στο ίδιο έτος, είτε στο χρονικό διάστημα των τεσσάρων ετών που διαρκεί η ρύθμιση.

Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου είναι:

– Ανισόποσες δόσεις μέσα στην ίδια χρονιά. Δηλαδή, εντός του έτους οι εποχικές επιχειρήσεις να μπορούν να πληρώνουν περισσότερα όταν έχουν μεγαλύτερο τζίρο και λιγότερα στις «νεκρές» περιόδους. Με τον τρόπο αυτό δεν θα ακυρώνονται στην πορεία του χρόνου οι ρυθμίσεις, όπως συμβαίνει έως σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις. Αν για παράδειγμα μια εποχική επιχείρηση οφείλει 48.000Euro και ενταχθεί σε εξόφληση σε 48 δόσεις, αντί να καταβάλει κάθε μήνα 1.000 ευρώ, να καταβάλει τους «νεκρούς μήνες» 500 ευρώ και τους «καλούς μήνες» 1.500 ευρώ.

– Να καταβάλλονται λιγότερα στην αρχή – περισσότερα στο τέλος. Δηλαδή, με δεδομένη την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι η οικονομία θα εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, μια επιχείρηση να μπορεί να καταβάλει στον πρώτο χρόνο της ρύθμισης μικρότερη δόση και τον τέταρτο χρόνο μεγαλύτερη. Αν για παράδειγμα οφείλει 48.000 ευρώ και επιλέξει εξόφληση σε 48 δόσεις, αντί να καταβάλει κάθε μήνα 1.000 ευρώ, να καταβάλει το πρώτο έτος 500 ευρώ τον μήνα και το τελευταίο έτος 1.500 ευρώ τον μήνα.