Τι ισχύει για την φοιτητική κατοικία, πότε δηλώνεται από τον φοιτητή και πότε από τον γονέα

Ποιους «καίει» το τεκμήριο διαβίωσης


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:30
04/02/2019
Τι ισχύει για την φοιτητική κατοικία, πότε δηλώνεται από τον φοιτητή και πότε από τον γονέα
2
loading

Την κατοικία που μισθώνει θα πρέπει να δηλώσει φέτος ο φοιτητής που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από αυτή που βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειά τους στην περίπτωση που θα υποβάλλει φέτος τη δική του φορολογική δήλωση.

Ακόμη και αν το ενοίκιο της κύριας κατοικίας το πληρώνουν οι γονείς του, ο φοιτητής θα πρέπει να δηλώσει ο ίδιος τη μισθωμένη κατοικία του στον πίνακα 5 των τεκμηρίων της φετινής φορολογικής δήλωσης.

Με τις περισσότερες φοιτητικές κατοικίες να έχουν εμβαδόν από 30 έως 80 τμ, το τεκμαρτό εισόδημα για αυτές κυμαίνεται  από 1.200 ευρώ –  3.200 ευρώ. Στο τεκμήριο της κατοικίας θα προστεθεί η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των 3.000 ευρώ και το τεκμήριο του αυτοκινήτου αν διαθέτει στο όνομά του.

Τα τεκμαρτά εισοδήματα των φοιτητών, θα φορολογηθούν με την φορολογική κλίμακα των μισθωτών στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ για τους άγαμους. Όμως για να ισχύσει το αφορολόγητο, οι φοιτητές θα έπρεπε να είχαν προνοήσει το 2018 και να είχαν αποδείξεις δαπανών για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με το 10% των τεκμαρτών εισοδημάτων τους. Το ποσό των αποδείξεων θα το δηλώσουν  για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο. Αν δεν έχουν τις απαιτούμενες αποδείξεις οι φοιτητές κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με το πέναλτι φόρου 22%.

Δήλωση κατοικίας από το γονιό

Εάν ο φοιτητής δεν είχε αποκτήσει το 2018 πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα τότε θεωρείται εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας του. Στην περίπτωση αυτή, η φοιτητική κατοικία πρέπει να δηλώνεται ως δευτερεύουσα από το γονέα, ώστε να επιβαρύνεται εκείνος από το τεκμήριο διαβίωσης για το συγκεκριμένο ακίνητο. Αυτό όμως για τον υπόχρεο  γονέα σημαίνει ότι θα έχει μεγαλύτερο τεκμήριο διαβίωσης κατοικίας. Αν δεν καλύπτεται από τα εισοδήματά του, κινδυνεύει να πληρώσει έξτρα φόρο στην διαφορά που θα προκύψει.

Παράδειγμα

Φοιτητής 21 ετών σπουδάζει στην Πάτρα και κατοικεί σε μισθωμένη κατοικία 60 τ.μ. Έχει στο όνομα του ένα αυτοκίνητο 1.000 κυβικών εκατοστών 7ετίας. Θα υποβάλλει μόνος του φορολογική δήλωση και θα έχει:

 • Τεκμήριο για το Ι.Χ.: 2.800 ευρώ
 • Τεκμήριο κατοικίας: 2.400 ευρώ
 • Ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης: 3.000 ευρώ.

Συνολικό τεκμαρτό εισόδημα: 8.200 ευρώ.

Φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών

Για να μην πληρώσει φόρο θα πρέπει να είχε το 2018  αποδείξεις 820 ευρώ.

Αν λείπουν αποδείξεις θα πληρώσει πέναλντι φόρου 22%

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Η βγει Ονώριος η φρι

  Απατεωνες¡!!!!!!!!!!!!

 2. avatar τριαλαρο

  \"Φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών

  Για να μην πληρώσει φόρο θα πρέπει να είχε το 2018 αποδείξεις 820 ευρώ.

  Αν λείπουν αποδείξεις θα πληρώσει πέναλντι φόρου 22%\"

  Αυτά για φοιτητή 21 χρονών????? Γιατί να φορολογείται με την κλιμακα των μισθωτών άμα δεν δουλεύει? Αν δεν έχει αποδείξεις θα πληρώσει πέναλτι??? Με τι χρήματα???Φοιτητής είναι όχι εργαζόμενος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Δηλ. οι γονείς του φοιτητή θα πληρώνουν και τους δικούς τους φόρους και των φοιτητων παιδιών τους, που στην πλειοψηφία δεν εργάζονται?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει