Ιταλικό «παράθυρο» για την υποψηφιότητα του Βάιντμαν στο τιμόνι της ΕΚΤ

Απρόσμενη δήλωση από τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23:59
23/01/2019
Ιταλικό «παράθυρο» για την υποψηφιότητα του Βάιντμαν στο τιμόνι της ΕΚΤ
loading

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας κράτησε ανοικτή την πόρτα για τον πιθανό διορισμό του προέδρου της Bundesbank Γενς Βάιντμαν ως του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), λέγοντας ότι τοποθετήσεις του παρελθόντος δεν θα βαρύνουν στην απόφαση.

Ο Τζοβάνι Τρία δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί ποιος θα διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι τον Νοέμβριο. Ωστόσο, δε φάνηκε να συμμερίζεται την ιδιαίτερα αρνητική θέση που υιοθέτησε εξέχον μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού της Ιταλίας απέναντι στον Βάιντμαν – ο οποίος έχει επικρίνει διαδοχικές κυβερνήσεις της Ιταλίας.

«Δεν έχει νόημα να επικεντρωνόμαστε σε θέσεις του παρελθόντος διότι ο κόσμος εξελίσσεται και οι ιδέες των παραγόντων εξελίσσονται μαζί με αυτόν», δήλωσε ο Τρία στο Reuters, ερωτηθείς για την υποψηφιότητα του Βάιντμαν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όμως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Κλαούντιο Μπόργκι, υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβερνώσας Λέγκας, δήλωσε τον περασμένο Ιούλιο ότι ο διορισμός του Βάιντμαν στη θέση του προέδρου της ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση της Ευρώπης.

Ενώ η Ιταλία δεν έχει ρητά δικαίωμα βέτο, παραδοσιακά οι μεγαλύτερες χώρες έχουν συμφωνήσει σε έναν υποψήφιο, άρα η αντίθεσή της θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο. Ως πιθανοί αντικαταστάτες του Ντράγκι έχουν ακουστεί τα ονόματα του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, του μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και του πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Έρκι Λιίκανεν. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει