Οκτώ ημέρες έμειναν για να μην πληρωθεί ακριβά η μεταβίβαση ακινήτου

Πάνω από 270 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι φόροι από τις αγοραπωλησίες κατοικιών


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:43
18/12/2018
Οκτώ ημέρες έμειναν για να μην πληρωθεί ακριβά η μεταβίβαση ακινήτου
loading

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ήταν ανέκαθεν οι καλύτεροι… πελάτες της Εφορίας. Κάθε χρόνο, με την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, περίπου 3 δισ. ευρώ ενισχύουν τα έσοδα του προϋπολογισμού. Φέτος όμως, τα ακίνητα θα φέρουν περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Μετά από πολλά χρόνια η κτηματαγορά εμφανίζει σημάδια ζωής και οι μεταβιβάσεις ακινήτων καταγράφουν σημαντική αύξηση, που σε ορισμένες περιοχές υπερβαίνει ακόμα και το 30%.

Όσο μάλιστα πλησιάζουμε στην εκπνοή του έτους οι μεταβιβάσεις ακινήτων ανεβάζουν ταχύτητα. Οι φορολογούμενοι έχουν πλέον στη διάθεσή τους μόνο οκτώ ημέρες για να ολοκληρώσουν την αγορά, τη γονική παροχή ή δωρεά ενός ακινήτου πριν έρθει η νέα φοροκαταιγίδα που θα χτυπήσει τα ακίνητα από την Πρωτοχρονιά σε περισσότερες 3.792 περιοχές σε όλη τη χώρα.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες εφαρμόστηκαν φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,  ενεργοποιούνται από την Πρωτοχρονιά για όλες τις μεταβιβάσεις και τους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα.

Οι αγοραπωλησίες κατοικιών, οικοπέδων, επαγγελματικών ακινήτων θα κοστίζουν έως και 50% ακριβότερα στις περιοχές που οι τιμές ζώνης τράβηξαν την ανηφόρα. Για παράδειγμα, η αγορά ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. στην Καλλιθέα που επιβαρύνεται σήμερα με φόρο μεταβίβασης 1.842,75 ευρώ, από την  Πρωτοχρονιά ο φόρος για το ίδιο ακίνητο εκτοξεύεται στις 2.720,25 ευρώ καταγράφοντας αύξηση 47,6%.

Τις τελευταίες ημέρες η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα συμβολαιογραφεία και στα τμήματα Κεφαλαίου των ΔΥΟ, όπου οι φορολογούμενοι πληρώνουν του φόρους μεταβίβασης.

Οι αυξημένες κυρίως αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν ανεβάσει τις φορολογικές εισπράξεις.

Στο 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου τα έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης καταγράφουν αύξηση 32% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πάνω από 273 εκατ. ευρώ έχουν πληρώσει στην Εφορία οι φορολογούμενοι που απέκτησαν ακίνητα φέτος. Οι περισσότερες αγοραπωλησίες  καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας, όπου κυριαρχεί η… μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb.

Την ίδια ώρα, οι αυτόματοι συμψηφισμοί των επιστροφών φόρων με τις βεβαιωμένες οφειλές των φορολογούμενων, έκαναν πάλι το… θαύμα τους στα φορολογικά έσοδα. Στο τέλος Σεπτεμβρίου, που πληρώθηκε η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, μπήκαν στα κρατικά ταμεία 1,017 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1/3 του φετινού συνολικού φόρου ακινήτων.

Τον Οκτώβριο, που δεν έγιναν συμψηφισμοί, οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ προσγειώθηκαν στα 467,8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, είναι αυξημένες κατά 3,75 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2017. Εδώ έχουν «βάλει το χέρι τους» οι αυξημένες αντικειμενικές αξίες σε περίπου 3.800 περιοχές... οι οποίες ενεργοποιούνται από την Πρωτοχρονιά για όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων και φέρνουν φόρους φωτιά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει