Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη δόθηκε εντολή στους προϊσταμένους των Διαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Θεσσαλονίκης και Αθήνας να προβούν στην διενέργεια τακτικών ελέγχων για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις 1.747 φυσικών προσώπων που αφορούν σε μη δηλωθέντα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις από πώληση ακινήτων αποκτηθέντων με αγορά ή ανέγερση.

Ειδικότερα, ζητήθηκε η διενέργεια οριστικού φορολογικού ελέγχου όλων των ανέλεγκτων χρήσεων στα 1.747 φυσικά πρόσωπα τα οποία επιλέχθηκαν από την Ομάδα του Έργου «Πρόγραμμα υλοποίησης κατά της φοροδιαφυγής 2010-2011» με χρήση της εφαρμογής στόχευσης του συστήματος Elenxis και τα οποία δεν δήλωσαν ως όφειλαν εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, από πώληση ακινήτων αποκτηθέντων με αγορά ή ανέγερση.

Ουσιαστικά πρόκειται για επιχειρηματίες οι οποίοι ασχολούνται με οικοδομικές επιχειρήσεις, με το real estate, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κ.α..

Η παρέμβαση Μαυραγάνη κρίθηκε αναγκαία καθώς για περισσότερους από 20 μήνες οι σχετικοί έλεγχοι παρέμεναν σε εκκρεμότητα.