Το ελληνικό χρηματιστήριο θα γίνει μικρότερο από αυτό του… Βιετνάμ μόλις η Coca-Cola το εγκαταλείψει για την αγορά του Λονδίνου. Σύμφωνα με όσα γράφει το Bloomberg η αποχώρηση της εταιρείας από την ελληνική χρηματιστηριακή αφορά θα μειώσει τη συνολική αξία των εισηγμένων από 39,2 δισ. δολάρια σε περίπου 31 δισ. δολάρια, την ώρα που το χρηματιστήριο του Βιετνάμ αποτιμάται σε 35,2 δισ. δολάρια.

Μάλιστα το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ήδη το μικρότερο ανάμεσα σε 24 αναπτυγμένες αγορές.

Το Bloomberg σημειώνει ότι η Coca-Cola Τρία Έψιλον, η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, προσπαθεί να ξεφύγει από το επίκεντρο της κρίσης χρέους. Η ελληνική αγορά έχει χάσει το 86% της αξίας του από το 2007, όταν αποτιμώντο σε 273 δισ. δολάρια.

«Το γεγονός ότι μια γνωστή και καθιερωμένη διεθνώς εταιρεία κινείται μακριά από το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι μια αρνητική κατάσταση», δήλωσε ο Θεόδωρος Κρίντας, διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management στην Αθήνα . «Παρά το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών θεωρείται ότι είναι μια αναπτυγμένη αγορά, γίνεται περισσότερο σαν αναπτυσσόμενη» πρόσθεσε.

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον, αντιπροσωπεύει σήμερα το 23% της στάθμισης του δείκτη αναφοράς του Χ.Α., με τη χρηματιστηριακή της αξία να φτάνει στα 6,23 δισεκατομμύρια.

Η Moodys μάλιστα, υποβάθμισε την Coca-Cola Τρία Έψιλον σε Baa1 από A3 στις 15 Ιουνίου, επικαλούμενη την οικονομία και την ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις από την αναταραχή στην Ελλάδα, ενώ στην ίδια κίνηση προχώρησε και η S&P.