Αυξήθηκε η πρόθεση των επιχειρηματιών στη Βόρεια Ελλάδα να προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων στο 40% τον Σεπτέμβριο, έναντι του 32% που ήταν τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το δείκτη «Northern Greece Business Index 500» (Ngbi 500), ο οποίος καταρτίζεται από την εταιρία ερευνών «Interview», το επιχειρηματικό κλίμα καταγράφει ραγδαία επιδείνωση.

Ειδικότερα, ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος, σε δείγμα 500 επιχειρήσεων, για το διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, υποχώρησε στις -36 και -45 μονάδες, αντίστοιχα, πολύ κοντά στο χαμηλότερο ιστορικό του δείκτη (-55), που καταγράφηκε το Δεκέμβριο του 2011.

Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση, η λεγόμενη “μετρολογία” του νέου πακέτου των 14 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ, αποτέλεσε, πιθανότατα, Η κυρίαρχη αιτία της υποχώρησης του δείκτη φέρεται να είναι, σύμφωνα με την «Interview», ο φόβος για τα νέα μέτρα και οι επιπτώσεις τους στην αγορά και στο διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι για τον Σεπτέμβριο οι επιχειρήσεις έκριναν, σε ποσοστό μόλις 9%, ότι η κατάστασή τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 15% τον προηγούμενο μήνα.

Στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις τον φετινό Σεπτέμβριο καταδεικνύουν συρρίκνωση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δηλώνουν πως μειώθηκε (68%, έναντι 71% τον Αύγουστο).