Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε πως διατηρεί την πρόβλεψή της για υποχώρηση του ΑΕΠ στο 0,5% το 2013, διαβεβαιώνοντας πως το έτος αυτό θα είναι «ο τελευταίος χρόνος της ύφεσης», έπειτα από την υποχώρηση κατά 1,5% που αναμένεται συνολικά για το 2012.

Η κυβέρνηση προβλέπει «για το 2013 μία ελαφρά οικονομική ύφεση, και αυτό θα είναι το τελευταίο έτος ύφεσης για τη χώρα μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Κριστόμπαλ Μοντόρο, έπειτα από την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο των μέτρων του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

Η πρόβλεψη χαρακτηρίζεται ευνοϊκή από το ΔΝΤ, το οποίο αναμένει ύφεση -1,2%, αλλά και από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s που αναμένει ότι θα είναι -1,4%.

Ο υπουργός επανέλαβε επίσης την επιθυμία της κυβέρνησης να φέρει στα τέλη του χρόνου το χρέος στο 6,3% του ΑΕΠ, έπειτα από τον μεγάλο εκτροχιασμό του 2011 (8,9%, αντί του υπεσχημένου 6%), τονίζοντας πως «σε αυτό το χρονικό σημείο του έτους, η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη πως θα πιάσει τον στόχο του 6,3% για το σύνολο της δημόσιας διοίκησης».

Σύμφωνα με έγγραφο που διακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, οι στόχοι για το δημόσιο έλλειμμα που έχουν διαμορφωθεί για τα επόμενα χρόνια (4,5% το 2013, 2,8% το 2014 και 1,9% το 2015) παραμένουν ως έχουν.