Με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση, έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, ανοίγει τα χαρτιά της αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της τόσο για το επίμαχο θέμα της περικοπής των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019 όσο και για τη τύχη των αντίμετρων ύψους 1% του ΑΕΠ που έχουν ψηφιστεί ως αντιστάθμισμα των περικοπών στις αποδοχές των συνταξιούχων. Μάλιστα, την ώρα που θα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο όπου συνεδριάζει το Eurogroup. Στο περιθώριο της συνόδου αναμένεται να γίνει συζήτηση για το ελληνικό αίτημα να μην περικοπούν οι συντάξεις από το 2019 με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να επιχειρεί να βρει συμμαχίες προκειμένου να εξασφαλίσει μια θετική απόφαση ως προς το θέμα στη σύνοδο του Δεκεμβρίου, αν και όλα εξαρτώνται από τη στάση που θα τηρήσει το Βερολίνο το οποίο έχει και τον τελευταίο λόγο στους 19. Στο προσχέδιο που καταθέτει σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να περιλαμβάνονται οι περικοπές στις συντάξεις. Ωστόσο θα υπάρχει αστερίσκος ο οποίος θα παραπέμπει σε ειδική αναφορά όπου θα γίνεται σαφές ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, να μην ενσωματώνεται το μαχαίρι και ταυτόχρονα να μην ενεργοποιούνται τα αντίμετρα. Ωστόσο στο προσχέδιο θα προβλέπονται τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ όπως:

  • Η καταβολή των αναδρομικών στους ένστολους, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς μέχρι το τέλος του έτους. .
  • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 7.000 ευρώ.
  • Η μείωση έως 30% του ΕΝΦΙΑ το 2019 για τους έχοντες ακίνητη περιουσία έως και 150.000 ευρώ.
  • Η χορήγηση επιδόματος στέγασης στις αρχές του επόμενου έτους σε περίπου 300.000 οικογένειες που πληρώνουν ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο. Το επίδομα θα δοθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα κυμαίνεται από 70 έως 200 ευρώ το μήνα.
  • Η μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% στο 28% από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι κυβερνητική πηγή από την Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός, επιβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση θα αναμένει την επικύρωση των αποφάσεων για τις συντάξεις από τους δανειστές τον Νοέμβριο. Τότε θα φανεί αν θα τηρήσει και πάλι την συνετή «γραμμή» του υπουργείου Οικονομικών ή όχι. Ήδη άλλωστε, στην Πλατεία Συντάγματος λένε «δεν μας ενδιαφέρει τόσο τι θα λέει το Προσχέδιο αλλά το αν τελικά θα κοπούν οι συντάξεις». Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, θα προβλέπει, ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% – 4,3% του ΑΕΠ και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις 1,2 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα του 2018, οι εκτιμήσεις τοποθετηθούν τον φετινό πήχη αρκετά πάνω από τον μνημονιακό στόχο 3,5% του ΑΕΠ.