Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξετάσει τις προσφυγές εναντίον του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 10 Ιουλίου, γεγονός που προβλέπεται ότι θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την έναρξη λειτουργίας του ΕΜΣ, μολονότι οι δικαστές δεν αναμένεται να τον μπλοκάρουν.

Την περασμένη Παρασκευή το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), όμως ο πρόεδρος της χώρας Γιοάχιμ Γκάουκ, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να τον επικυρώσει μέχρι να πάρει το πράσινο φως από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης.

Ο ΕΜΣ επρόκειτο αρχικά να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου. Κατόπιν ως ημερομηνία έναρξης λειτουργία του τέθηκε η 9η Ιουλίου. Ωστόσο, για να λειτουργήσει χρειάζεται να έχει επικυρωθεί από τις χώρες που προσφέρουν το 90% του κεφαλαίου του, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς τη «σφραγίδα» του Βερολίνου.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πόσο χρόνο θα χρειαστεί το δικαστήριο για να εξετάσει το θέμα και να εκδώσει απόφαση.

Αμέσως μετά την υπερψήφιση του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του ΕΜΣ από το κοινοβούλιο, οι επικριτές της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, όπως η αριστερά και ο συντηρητικός Πέτερ Γκαουβάιλερ, προσέφυγαν στο συνταγματικό δικαστήριο. «Ο ΕΜΣ συνιστά πραξικόπημα κατά του συντάγματος», υποστήριξε ο Χούμπερτ Άιβανγκερ, ο ηγέτης του μικρού κόμματος των Ελευθέρων Ψηφοφόρων της Βαβαρίας, που έχει επίσης καταθέσει προσφυγή.

Οι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι το δικαστήριο θα εγκρίνει τον ΕΜΣ. Ακόμη και οι ευρωσκεπτικιστές εντός του κόμματος της Μέρκελ, όπως ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, που καταψήφισε τον ΕΜΣ, θεωρούν ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν θα μπλοκάρει τη λειτουργία του Μηχανισμού. «Οι δικαστές πράγματι αποφασίζουν βασιζόμενοι σε νομικά και συνταγματικά κριτήρια, όμως γνωρίζουν επίσης τι επιπτώσεις θα είχε ένα κατηγορηματικό ‘Όχι” στην εξωτερική και τη δημοσιονομική πολιτική», σημείωσε, μιλώντας σε τοπική εφημερίδα.