Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε προσερχόμενος στο Λουξεμβούργο για το σημερινό Eurogroup ότι τον «κολακεύει» που βλέπει το όνομά του να δημοσιεύεται ως υποψηφίου για την ανάληψη της προεδρίας του Eurogroup, αποσαφηνίζοντας πάντως ότι πρόκειται για «φήμη».

«Είναι κολακευτικό, υπάρχουν όμως κι άλλες υποψηφιότητες και νομίζω ότι ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ προεδρεύει καλά στο Eurogroup», ανέφερε ο Γάλλος αξιωματούχος.

«Με εξέπληξε το σχετικό δημοσίευμα φθάνοντας στο Λος Κάμπος στο Μεξικό όπου την Τρίτη ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής της G20 , που συνενώνει αναπτυγμένους κι αναπτυσσόμενους, αλλά δεν ήμουν σε θέση να γνωρίζω την προέλευση της φήμης αυτής», τόνισε.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt έγραψε στο χθεσινό φύλλο της ότι «το Παρίσι εξετάζει το ενδεχόμενο να προωθήσει την υποψηφιότητα του υπουργού Οικονομικών για προέδρου του Eurogroup, που από συστάσεώς του το 2005 κατέχει ο κ. Γιουνκέρ», ο πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφερόταν επίσης ότι «το Παρίσι διατηρεί ζωηρές επιφυλάξεις για την τοποθέτηση στο ανωτέρω αξίωμα του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. . . μοναδικού υποψηφίου απ την ώρα που ο κ. Γιουνκέρ εξέφρασε τη βούληση να απέλθει».

Το ζήτημα τοποθέτησης νέου επικεφαλής του Eurogroup πρόκειται να απασχολήσει το Ευρωπαϊκό συμβούλιο, το οποίο θα γίνει την 28-29 του τρέχοντος μηνός–στις Βρυξέλλες.

Το ζήτημα συνδέεται με τις τοποθετήσεις σε μια σειρά «ευαίσθητων» θέσεων για την ευρωζώνη, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) ή στο Δ.Σ. της ΕΚΤ, διαδικασία που παρομοιάζεται με «μουσικές καρέκλες», όπως σχολιάζουν ανώνυμα στις Βρυξέλλες πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.