Με ζημιές έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2010 για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι οποίες σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση διαμορφώθηκαν στα 39,75 εκατ. ευρώ, έναντι προ φόρων κέρδη 122,94 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Όπως τονίζει η ανακοίνωση, οι ζημίες οφείλονται κυρίως στην αρνητική επίδραση των αποτιμήσεων του χαρτοφυλακίου των επενδύσεων, επί των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων.

Οι μετά φόρων ζημιές διαμορφώθηκαν στα 55,11 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 94,28 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2009.

Σχολιάζοντας τα μεγέθη ο πρόεδρος του Τ.Τ., Κλέων Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «από τα οικονομικά αποτελέσματα προκύπτει ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που πρόσφατα βρέθηκε στην πρώτη θέση των stress tests στο σύνολο των ελληνικών τραπεζών, διαθέτει σταθερά την υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια, ισχυρή καταθετική βάση, χαμηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και πλεονάζουσα ρευστότητα. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα σημειώθηκε θεαματική αύξηση οργανικής κερδοφορίας, ενώ παράλληλα συγκρατήθηκαν τα λειτουργικά έξοδα της Τράπεζας.

Στην κοσμογονία που συντελείται τους τελευταίους μήνες στην ελληνική οικονομία, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εφαρμόζει κοινωνική και οικονομική πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα τη διασφάλιση των καταθετών, την τόνωση των νοικοκυριών, ενώ σχεδιάζει άμεσα τη χρηματοδότηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας με νέα προϊόντα.

Η δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία αποτελεί ταυτόχρονα ευκαιρία για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ήδη διαφαίνεται ότι η αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας αλλά και η βαρύτητα που δίνεται στην ανάπτυξη θα οδηγήσει σύντομα τη χώρα σε ανάκαμψη, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στα τραπεζικά ιδρύματα των οποίων η κερδοφορία έχει επηρεασθεί.

Είμαστε μια πλούσια χώρα, με δυνατότητες, άξιο ανθρώπινο δυναμικό και είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ισχυρό αποδεικνύει ότι μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας γιατί επικεντρώνεται στην τόνωση της πραγματικής οικονομίας και στη διοχέτευση χρήματος στον παραγωγικό ιστό».