Νέα προειδοποίηση προς την Ελλάδα, πως αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, θα διακοπεί η παροχή βοήθειας, απηύθυνε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, σε συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ενώ σε σχέση με ενδεχόμενη χρεοκοπία τόνισε πως η Ευρώπη θέλει να αποφύγει την αναρχία και διαθέτει την ισχυρή βούληση να βοηθήσει τη χώρα και να μην την οδηγήσει στη χρεοκοπία.

Σύμφωνα με την Αυστριακή υπουργό Οικονομικών, εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα που την καθιστά εξαρτημένη από τη βοήθεια των εταίρων, οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις επικείμενες ελληνικές βουλευτικές εκλογές, θα προσβλέπει σε στήριξη από τις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενη στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος, η κ. Φέκτερ επισήμανε πως, λόγω του μεγέθους της οικονομίας της, δεν εμπνέει ανησυχία.

Στην ίδια συνέντευξη στην Αυστριακή Τηλεόραση, η υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε διεξοδικά στις εξελίξεις σε χώρες της ευρωζώνης και ειδικότερα στην Ισπανία και στην Ιταλία, κάτι που προκάλεσε σήμερα το μεσημέρι την έντονη αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.

Σε δηλώσεις του, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ρώμη, ο κ. Μόντι χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτο το γεγονός ότι μία υπουργός Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζεται για την κατάσταση μιας άλλης χώρας- μέλους της ΕΕ και, ειδικότερα, με τον τρόπο που το έκανε η Μαρία Φέκτερ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Μόλις πριν έναν μήνα, σε δηλώσεις της στις Βρυξέλλες, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, είχε προαναγγείλει, ούτε λίγο ούτε πολύ, την εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη και είχε εκφράσει δυσαρέσκεια για σχηματισμό τότε, της νέας ελληνικής κυβέρνησης, γεγονός που είχε εκληφθεί από διάφορες πλευρές ως παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας και είχε προκαλέσει την αντίδραση του Αυστριακού καγκελάριου, Βέρνερ Φάιμαν. Ο κ. Φάιμαν, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις της κ. Φέκτερ, διευκρίνιζε πως η αυστριακή κυβέρνηση δεν συζητά μια αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Η στάση της Αυστριακής υπουργού είχε ενοχλήσει ακόμη και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, της οποίας το επιτελείο είχε ζητήσει να πληροφορηθεί από το γραφείο του κ. Φάιμαν, αν οι δηλώσεις συνιστούν νέα επίσημη θέση της αυστριακής κυβέρνησης. Συγχρόνως, η πλευρά της Γερμανίδας καγκελαρίου διαμήνυε, πως η εκτόξευση τέτοιων απειλών- όπως της Μαρίας Φέκτερ κατά της Ελλάδας- δεν συνιστούν «καθόλου σωστή» συμπεριφορά απέναντι σε εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.