Ενιαία θέση θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ στα προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα θεωρεί το Βερολίνο, δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και παρέπεμψε στις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την Σύνοδο Κορυφής της Σόφιας, υπέρ μιας μόνιμης εξαίρεσης της Ε.Ε. από τους συγκεκριμένους δασμούς.

Ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι πρόκειται για μονομερές και «παράνομο» μέτρο εκ μέρους της Ουάσιγκτον και σημείωσε ότι, αν δει κανείς τις τοποθετήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε., όλοι συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι λόγοι εθνικής ασφάλειας που προέβαλαν οι ΗΠΑ «δεν υφίστανται».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ωστόσο ότι αν και οι δίαυλοι με την αμερικανική πλευρά εξακολουθούν να υπάρχουν – το θέμα άλλωστε θα συζητηθεί κατά την Σύνοδο της G7 την επόμενη εβδομάδα, στον Καναδά -, αλλά ταυτόχρονα η Ε.Ε. έχει ετοιμάσει «λεπτομερή και καλά μελετημένο» κατάλογο με αντίμετρα.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η εκπρόσωπος έκανε λόγο για «λανθασμένο» και «παράνομο» μέτρο, αλλά εξήγησε ότι για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση από την πλευρά της Ε.Ε. τον πρώτο λόγο έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί εάν υπάρχει συμφωνία με το Μεξικό και τον Καναδά, οι οποίες επίσης επηρεάζονται από τους νέους δασμούς.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.