Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε σήμερα ότι έχει απευθύνει αίτημα προς την Ισπανία να της ανακοινώσει το σχέδιο που έχει καταρτίσει σχετικά με τη διάσωση της τράπεζας Βankia, ώστε να κατευναστούν οι ανησυχίες που προκαλεί το ζήτημα αυτό στις χρηματαγορές.

Όπως επεσήμανε ο Α. Αλταφάζ, εκπρόσωπος Τύπου του ευρωπαίου επιτρόπου επί των Οικονομικών Όλι Ρεν στη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης, το αίτημα υπεβλήθη ώστε να προσδιοριστεί κατά πόσον το σχέδιο διάσωσης της ΒΑΝΚΙΑ συνάδει με τη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.

Στο μεταξύ, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ισπανικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 2% τον Απρίλιο στα 1,62 τρις. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το δημοσίευμα θεωρεί τη μείωση αυτή ως ένδειξη της φθίνουσας εμπιστοσύνης που έχει προκαλέσει η κρίση στην Ισπανία.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, που επικαλείται επίσης στοιχεία της ΕΚΤ, η πτώση των τραπεζικών καταθέσεων στην Ισπανία ανήλθε σε απόλυτους αριθμούς σε 32 δις. ευρώ τον Απρίλιο και ήταν μία από τις μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις από την εισαγωγή του ευρώ.

Η εντεινόμενη κρίση στην Ισπανία έχει ως επίκεντρο το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα 8,5% του ΑΕΠ – που πρέπει η κυβέρνηση Ραχόι να αντιμετωπίσει εν μέσω οικονομικής ύφεσης – και τα κεφαλαιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της χώρας λόγω της έκρηξης των επισφαλών δανείων που είχαν χορηγήσει στην αγορά ακινήτων. Η ανησυχία των επενδυτών εντάθηκε, όταν η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χρειασθεί ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Bankia με ποσό 19 δις. ευρώ και, ακόμη περισσότερο, όταν δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε χθες ότι η ΕΚΤ απέρριψε το σχέδιο της Μαδρίτης να μη γίνει η ανακεφαλαιοποίηση μέσω χρημάτων που θα δανειζόταν το ισπανικό δημόσιο από την αγορά, αλλά μέσω χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Η είδηση αυτή, αν και διαψεύσθηκε στη συνέχεια, προκάλεσε νέα φυγή των επενδυτών και από τα ομόλογα του ισπανικού δημοσίου, η απόδοση των οποίων έφθασε χθες στο 6,70%.

Σήμερα, η απόδοση των ισπανικών ομολόγων υποχώρησε ελαφρά στο 6,56%, αλλά παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και ουσιαστικά υπονομεύει την προσπάθεια της χώρας για τη μείωση του ελλείμματος και τις θυσίες που αυτή συνεπάγεται για τους Ισπανούς πολίτες. Τα κεφάλαια που φεύγουν από την Ισπανία κινούνται προς τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, δηλαδή τα γερμανικά, ελβετικά και αμερικανικά ομόλογα, ενώ κέρδη έχουν και τα γαλλικά ομόλογα. Η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων (bunds) διατηρείται σήμερα στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,28%, ενώ μειώθηκε και η απόδοση των αντίστοιχων γαλλικών τίτλων στο 2,35%.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η ισπανική κυβέρνηση βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση να προχωρήσει σε έρευνα για τα αίτια της κατάρρευσης της Bankia, εν μέσω δημόσιας οργής για τους πολύ υψηλούς μισθούς των διευθυντικών στελεχών της και για τις ζημιές που υπέστησαν οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομέτοχοι της τράπεζας. Σημειώνεται ότι το 60% των μετοχών της Bankia διατέθηκε σε μικροεπενδυτές πέρυσι το καλοκαίρι, μέσω του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης, ενώ η τιμή της μετοχής της υποχώρησε κατά 72% από τότε.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Λουίς ντε Γκίντος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την αποζημίωση λόγω απόλυσης ύψους 20 εκατ. ευρώ για δύο διευθυντές της τράπεζας, ζητώντας έρευνα από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ενώ ο Διοικητής της τελευταίας κ. Φερνάντεθ Ορντονέθ παραιτήθηκε ένα μήνα πριν από τον χρόνο που είχε ανακοινωθεί.

Ο τελευταίος δήλωσε ότι θα ήθελε να μιλήσει για την κρίση της Bankia, αλλά συμφώνησε να μην το κάνει μετά από παράκληση της κυβέρνησης της χώρας. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Bankia έλαβαν το 2011 ως αμοιβές το ποσό των 22 εκατ. ευρώ (χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτό οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης) και ενώ η τράπεζα – μαζί με τη μητρική της – κατέγραψαν ζημιές 6,3 δις. ευρώ μετά τη διάσωσή της πέρυσι το καλοκαίρι.

Οι ισπανοί τραπεζίτες, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερ, επιμένουν ότι δεν θα υπάρξουν επιδρομές στις τράπεζες, αλλά το δημοσίευμα προσθέτει ότι υπουργοί της κυβέρνησης Ραχόι καθιστούν σαφές σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι θα ήθελαν να δουν μία ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων γρήγορα, ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο ενός τέτοιου καταστροφικού γεγονότος.

Όπως λένε , επίσης κατ’ ιδίαν, οι ίδιοι αξιωματούχοι, ο κ. Ραχόι πιέζει τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να υπάρξει εγγύηση όλων των τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρωζώνη, να αγοράσει η ΕΚΤ ισπανικά ομόλογα για να μειωθούν οι αποδόσεις τους, να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρώπης και να επιτραπεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης να ανακεφαλαιοποιεί απευθείας τις ισπανικές τράπεζες. Μία άποψη που ακούγεται από τους Ισπανούς τραπεζίτες, πολιτικούς και διπλωμάτες, σημειώνει το δημοσίευμα του Ρόιτερ, είναι ότι η Ισπανία είναι «πολύ μεγάλη για να αποτύχει» (too big to fail).

Οι παράγοντες αυτοί θεωρούν αδιανόητο ότι θα υπάρξει η Ευρωζώνη χωρίς την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της. Συνεπώς, πιστεύουν ότι η Γερμανία πρόκειται να δεχθεί απρόθυμα να αλλάξει πορεία και να αφήσει την ΕΚΤ και το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης να στηρίξουν την Ισπανία. Αυτό, όμως, προσθέτει το δημοσίευμα, μένει να αποδειχθεί αν είναι αληθές.