Ενώ όλο και περισσότεροι επενδυτές και οικονομολόγοι αυξάνουν τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, Goldman Sachs, έρχεται να προσγειώσει αυτούς που υπερβάλουν, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι καθόλου εύκολο.

Σε ανάλυση της, επισημαίνει ότι η εισαγωγή νέου νομίσματος δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την Ελλάδα, ενώ κατακρίνει σφόδρα αυτούς που διακηρύττουν ότι η έξοδος είναι θέμα εβδομάδων ή μηνών.

Όποιος το λέει αυτό αγνοεί σημαντικές πτυχές της πραγματικότητας, καθώς και τις αντικειμενικές δυσκολίες ενός Grexit όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για την ίδια την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, υποστηρίζουν, η πιθανή υποτίμηση του νομίσματος δεν είναι η μόνη συνέπεια που θα υπάρξει.

Έτσι, υποστηρίζουν, το κόστος της εισαγωγής ενός νέου νομίσματος είναι αρκετά μεγάλο για να λειτουργήσει ως ισχυρό αντικίνητρο για την Ελλάδα για να κινηθεί προς την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.

Παράλληλα, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που αποτρέπουν την Ελλάδα για μία τέτοια επιλογή:

-Οι Έλληνες δεν θα εμπιστεύονται το νέο εθνικό νόμισμα τους, απλά εξαιτίας του μη βιώσιμου προϋπολογισμού και του υψηλού χρέους της κυβέρνησης

-Οι ξένες επιχειρήσεις και οι επενδυτές είναι απίθανο να δουν το νέο νόμισμα ως αξιόπιστο για να επενδύσουν στη χώρα

-Η ζήτηση για το ευρώ θα αυξηθεί σημαντικά, προκαλώντας συνεχείς υποτιμήσεις, κεφαλαιακές εκροές και bank runs

-Η λιτότητα και η πειθαρχία είναι ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί η αξιοπιστία στο νέο νόμισμα. Η χώρα πιθανόν να χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια σε ευρώ, για να στηρίζει τα αποθεματικά της.