Τερματικά (videolotto) …. για όλους με ένα προβάδισμα της ΟΠΑΠ περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Ρύθμισης της Αγοράς Παιγνίων» το οποίο δημοσιεύθηκε από χθες στην ιστοσελίδα Οpen. Gov για δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα, μεταξύ των ρυθμίσεων, εκτός από την χορήγηση αδειών με ανοικτό διαγωνισμό εξετάζεται εναλλακτικά και η προκήρυξη αδειών σε «πακέτα», με διαφορετικό αριθμό τερματικών, και ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων.

Ταυτόχρονα, θα επιτραπεί ο στοιχηματισμός εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου με χορήγηση αδειών για τις οποίες θα πληρώνεται εφάπαξ εισφορά και τέλος επί των ακαθάριστων εισπράξεων τους.

Και για τις άδειες internet, ενδέχεται η ΟΠΑΠ να έχει το προβάδισμα εφόσον της δοθούν με απ΄ ευθείας ανάθεση οι άδειες.

Συγκεκριμένα, οι νομοθετικές διατάξεις -που φιλοδοξούν να βάλουν τάξη σ ΄έναν παράνομο τζόγο που υπολογίζεται περί τα 4 δισ. ετησίως- περιλαμβάνουν τα εξής:

VideoLotto: Για τα τυχερά περιορισμένου οφέλους ( τερματικά ) , το ανώτατο ποσό στοιχηματισμού θα είναι συγκεκριμένο π.χ από 0,20 λεπτά – 10,00 ευρώ. Επιπλέον, οι παίκτες θα μπορούν να παίζουν μέχρι ένα ορισμένο ποσό για μια χρονική περίοδο ( π.χ 300 ευρώ ανά μήνα ). Το προσδοκώμενο κέρδος είναι περιορισμένο, αποτελώντας το 60% του ύψους του στοιχηματισμού του κάθε μηχανήματος. (σ. σ Το ύψος του προσδοκώμενου κέρδους 60% είναι πανομοιότυπο με αυτό στα Καζίνο. Δεν διευκρινίζεται επίσης πως θα επιτευχθεί να χάνει μόνο έως 300 ευρώ).

Άδειες – Πώς θα δοθούν

Η εκχώρηση των αδειών θα πραγματοποιηθεί με τη λειτουργία μέγιστου αριθμού τερματικών σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική (3,2 τερματικά ανά 1000 κατοίκους).
Το κόστος της άδειας πληρώνεται εν μέρει μετά την απόκτηση της άδειας και εν μέρει κατά την τοποθέτηση κάθε μηχανήματος.
Για τη χορήγηση άδειας καταβάλλεται υπέρ του δημοσίου εφάπαξ εισφορά ανά τερματικό και περιοδικό τέλος επί των μέσων ημερήσιων εσόδων τους.
Για τον αριθμό και την κατανομή αδειών εξετάζονται οι παρακάτω δυνατότητες:
1) Άνοιγμα της αγοράς με διεθνή διαγωνισμό, με δημοπράτηση από το υπουργείο Οικονομικών και με ελάχιστη τιμή εκκίνησης.
2) Άνοιγμα αγοράς με διεθνή διαγωνισμό, με μεταβατικό στάδιο για 2-3 χρόνια. Λόγω καθυστέρησης, το δημόσιο μπορεί να αναθέσει την μικρότερη από τις άδειες στην ΟΠΑΠ με προκαθορισμένο κόστος. Όταν γίνει ο διαγωνισμός για όλες τις άδειες ο προσωρινός κάτοχος άδειας μπορεί να συμμετέχει και να διεκδικήσει μεγαλύτερη άδεια. Σε περίπτωση που το κόστος αδειών υπερβεί αυτό που έχει καταβάλει ο επιλεγμένος κάτοχος καταβάλει την διαφορά.
3) Ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκηρύσσεται συγκεκριμένος αριθμός αδειών με καθορισμένο κόστος. Οι άδειες προκηρύσσονται σε «πακέτα» όπου καθένα από αυτά μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικό αριθμό τερματικών.
4) Αρχική παραχώρηση στην ΟΠΑΠ των νέων αδειών για ορισμένο χρόνο με προκαθορισμένη την τιμή ανά άδεια και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης. Στη συνέχεια, με ανοικτή διαδικασία η ΟΠΑΠ, υποχρεούται να επιλέξει κατ ‘ ελάχιστον 3 παρόχους.

Τα τερματικά, όπως ορίζει το άρθρο 10, θα διεξάγονται σε ειδικά καταστήματα, ενώ με υπουργική απόφαση θα επιτρέπεται σε πλοία ή πλωτά ναυπηγήματα ή στα λιμάνια.

Πηγή:protothema.gr