«Η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού αναγνωρίζει και γνωρίζει τα ουσιαστικά, πολύπλευρα και διαρκή πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του ευρώ, για τη χώρα μας.

Πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε με εγρήγορση, ιδίως απέναντι σε κραυγές ευρωσκεπτικιστών, ευρωφοβίας και τάσεις περιθωριοποίησης. Και πρέπει να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες πολιτικές που μεγιστοποιούν τα οφέλη, αξιοποιούν τις ευκαιρίες και είναι συνεπείς με την ενιαία νομισματική πολιτική που διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών».

Αυτό επισήμανε, από το βήμα εκδήλωσης των εξαγωγέων, με θέμα «Εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές», ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι αν μείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στους στόχους, θα υπάρξει σταθεροποίηση, βελτίωση και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, από το δεύτερο μισό του 2013.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η ανταγωνιστικότητα ανακτάται με εφαρμογή του προγράμματος και με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Επισήμανε ότι, για μια χώρα σαν την Ελλάδα, έχει σημασία η ενιαία αγορά και το κοινό νόμισμα. Συμπλήρωσε, επίσης ότι οι εξαγωγές θα συμβάλουν ώστε, έως το τέλος του 2012, να έχουν ανακτηθεί τα δύο τρίτα ή τα τρία τέταρτα της απολεσθείσας ανταγωνιστικότητας της χώρας, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2000. Εκτίμησε, τέλος, ότι, το 2013, θα έχει ανακτηθεί πλήρως το χαμένο έδαφος, σε σχέση με το 2000.

Ο Λ. Παπαδήμος είπε ότι, μετά την ένταξη στο ευρώ, η χώρα δεν κατόρθωσε να αξιοποιήσει επαρκώς τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της ενιαίας αγοράς και του κοινού νομίσματος ενώ, τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της ομιλίας του, τόνισε με έμφαση ότι «η εξωστρέφεια είναι το μέλλον της οικονομίας, εάν θέλουν η οικονομία να έχει μέλλον».

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας, είπε ο πρωθυπουργός, πρέπει να είναι ο κύριος μοχλός και η βασική κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη- εντός των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας- η οποία θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες, την υγιή άνοδο της εσωτερικής κατανάλωσης και τη δυναμική εξωτερική δραστηριότητα. Υπογράμμισε, δε, ότι πολλές από τις ολοκληρωμένες και στοχευμένες δράσεις του νέου μνημονίου επιχειρούν με τη φορολογική μεταρρύθμιση, το κόστος παραγωγής, το εργατικό κόστος αλλά και άμεσα, με δράσεις βελτίωσης του επιχειρηματικού πλαισίου, να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις εξαγωγές.

Προανήγγειλε τη μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ σε εξαγωγικούς κλάδους, με το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) να προχωρά, προς τα τέλη του έτους, στη διάθεση χαμηλότοκων δανείων με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων για την αγορά πρώτων υλών.

Επίσης, για μία ακόμη φορά, ζήτησε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «άμεση ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και αύξηση της χρηματοδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, καθώς, για το σύνολο της οικονομίας, οι τράπεζες έχουν κομβικό ρόλο και οφείλουν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, να κινηθούν με ταχύτητα και να κινητοποιήσουν πόρους για να στηρίξουν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις».

«Πρέπει να παράγουμε προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία, που να μπορούν να εκτοπίζουν τα εισαγόμενα» τόνισε ο πρωθυπουργός και, ως παράδειγμα, ανέφερε ότι ο κατασκευαστικός κλάδος μπορεί να στραφεί προς τις παραθεριστικές κατοικίες- αποφεύγοντας ακρότητες υπερανάπτυξης, στις οποίες επιδόθηκαν αρκετές χώρες πριν από εμάς- που θα απευθύνονται στον ξένο επενδυτή και τον συνταξιούχο.

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε και στη συμβολή και βοήθεια που παρέχουν η Ομάδα Δράσης και συγκεκριμένες χώρες με εμπειρία, για να βοηθήσουν τον προσανατολισμό της χώρας μας στην εξωστρέφεια.