Αδυναμία συνεννόησης μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων καταγράφεται σχετικά με τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη δείχνουν το Ταμείο να ζητά μεγαλύτερη παρέμβαση στο χρέος από αυτή που εμφανίζονται διατεθειμένα να δώσουν τα κράτη μέλη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έρχονται στο προσκήνιο σενάρια καθυστερήσεων στη συνολική συμφωνία για χρέος και μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας και δεσμεύσεων που επιδιώκουν όλες οι πλευρές μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση το παιχνίδι συνεχίζεται και ακόμα όλα είναι ανοιχτά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, άφησε να εννοηθεί ότι είναι καλοδεχούμενη από το Ταμείο μια προεξόφληση των δανείων που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα με τα αδιάθετα κεφάλαια του ESM , επιλογή η οποία βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων και δεν απορρίπτει ο ESM.

Αντίθετα πληροφορίες αναφέρουν πως έχει απορριφθεί το όποιο ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τόσο η ΕΚΤ όσο και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε νομισματική χρηματοδότηση.

Η συζήτηση επικεντρώνεται σε αυτή τη φάση στη γαλλική φόρμουλα που θα ανοίγει το δρόμο για παρεμβάσεις στο χρέος ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μηχανισμός αυτός, από μόνος του, δεν φαίνεται να καλύπτει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, δεν έχει προγραμματιστεί να γίνει η παραμικρή συζήτηση για την «επόμενη ημέρα» και η πρώτη ουσιαστική συζήτηση πήγε αναβολή για το Eurogroup της Σόφιας στις 26 Απριλίου, μετά και την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.

Στη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να δρομολογηθεί η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις ευρώ.

Επίσης η σημερινή ατζέντα του Eurogroup περιλαμβάνει ενημέρωση από τους επικεφαλής των δανειστών για τον πρώτο γύρο επαφών που είχαν στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Όπως δήλωσε προ ημερών ευρωπαίος αξιωματούχος ο στόχος για την εκπλήρωση 88 προαπαιτούμενων έως τον Μάιο είναι «δύσκολος αλλά εφικτός» ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει αρχίσει ήδη να γίνεται ένας διαχωρισμός προαπαιτουμένων τα οποία δεν πρόκειται να υλοποιηθούν έως τον Αύγουστο και θα μεταφερθούν στα μεταμνημονιακά «προαπαιτούμενα», στο νέο πλαίσιο δεσμεύσεων.

Οι βασικότερες εκκρεμότητες οι οποίες θα κληροδοτηθούν στο νέο πακέτο δεσμεύσεων αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις.

Οσον αφορά στη δόση των 5,7 δις ευρώ, η εκταμίευσή της, μετά την επικύρωση της έγκρισης του ESM από τα εθνικά κοινοβούλια αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Μαΐου.