Σε αντίθεση με την αισιοδοξία που εκφράζεται από τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Όλι Ρεν, απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές της βρετανικής Royal Bank of Scotland για την ελληνική οικονομία και την ολοκλήρωση με αυξημένη συμμετοχή του PSI για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μετά το PSI θα παραμείνουν υψηλές, απαιτώντας ένα τρίτο πακέτο διάσωσης ήδη από το 2014 ώστε να καλυφθούν ανάγκες από το 2015 και μετά» αναφέρεται στην 23σέλιδη έκθεση της RBS, τονίζοντας ότι το μέγεθος του τρίτου πακέτου βοήθειας θα είναι ισόποσο με το δεύτερο και θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι και το 2020.

«Η δεύτερη δανειακή σύμβαση αποτελεί μία πολύ ακριβή συμφωνία για την Ελλάδα» τονίζεται στην επίμαχη έκθεση, ενώ εκτιμάται ότι το ύψος του δημοσίου χρέους μετά το PSI θα είναι μόνο ελάχιστα μικρότερο του 163% του ΑΕΠ που κατεγράφη το 2011.

Η διαφορά αναφορικά με το ελληνικό χρέος το 2014, σύμφωνα με την έκθεση της RBS, θα είναι ότι αυτό θα έχει περιέλθει σε κρατικούς πιστωτές, γεγονός που θα καθιστά το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης πολύ δυσκολότερο λόγω πολιτικού κόστους στην εκάστοτε κυβέρνηση μίας χώρας που θα κατέχει ελληνικά ομόλογα.

«Η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης θα είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση μεγάλης συμμετοχής των επενδυτών» εκτιμά η RBS αναφορικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων, χωρίς όμως να προεξοφλεί την επίτευξη του στόχου για τη διαγραφή των 107 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι στην καλύτερη περίπτωση η αναδιάρθρωση θα καλύψει το 95% των εγχώριων ομολόγων με όφελος περίπου 87 δισεκατομμυρίων. Με την απομείωση της αξίας ομολόγων με ξένους όρους έκδοσης το συνολικό όφελος για την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 95 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Οι «ελεγχόμενοι» οργανισμοί θα συμμετάσχουν σε ποσοστό 100%, καθώς έχουν ήδη διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσής τους και γιατί θα θέλουν να αποφύγουν το στίγμα της μη-συμμόρφωσης» τονίζεται αναφορικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών. Συνολικά η RBS εκτιμά ότι το ποσοστό συμμετοχής θα κυμανθεί κατ’ ελάχιστο γύρω στο 60% και πιθανότερα κοντά στο 70%.