Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας η λειτουργία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Μπούντεσταγκ, η οποία θα είχε ως αντικείμενο την έγκριση εκταμίευσης κονδυλίων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης EFSF σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ο νόμος της κυβέρνησης της ‘Αγκελα Μέρκελ προέβλεπε ότι μια εννεαμελής Επιτροπή, τα μέλη της οποίας θα εκλέγονταν από την 41μελή Επιτροπή Προϋπολογισμού, θα μπορούσε, σε κλειστές συνεδριάσεις, να λαμβάνει άμεσες αποφάσεις εκ μέρους της Ολομέλειας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για θέματα σχετικά με την σωτηρία του ευρώ.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, έπειτα από σχετική προσφυγή δύο βουλευτών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, έκρινε την πρόβλεψη αυτή αντισυνταγματική και ζήτησε ευρύτερη συμμετοχή των γερμανών βουλευτών στην διαδικασία λήψης τέτοιων αποφάσεων.

Την δυσαρέσκειά του για την απόφαση εξέφρασε ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, Νόρμπερτ Λαμερτ, ο οποίος υπεραμύνθηκε της νομιμότητας της λειτουργίας της, καθώς ο σχετικός νόμος είχε υπερψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία.