Από ψιλό κόσκινο της Τράπεζας της Ελλάδος θα περάσουν τους επόμενους μήνες όλα τα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών εταιριών: η ελεύθερη περιουσία, τα εσωτερικά μεταβλητά κεφάλαια και τα συμβόλαια αντασφάλισης των ασφαλιστικών εταιρειών μπαίνουν στο στόχαστρο της εποπτικής αρχής, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχιστούν οι επιτόπιοι έλεγχοι.

Η κεντρική τράπεζα εστιάζει το ενδιαφέρον της και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα της αγοράς, όπως είναι το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο επικεφαλής της αρμόδιας αρχής, Χαράλαμπος Βογιατζής, έδωσε το πλαίσιο δράσης για τη φετινή χρονιά, μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος:

Στόχος της εποπτικής αρχής είναι να διασφαλίσει ότι ο κλάδος θα ισχυροποιηθεί κεφαλαιακά, και θα αναβαθμιστεί οργανωτικά έως και την εφαρμογή της Solvency II.

Οι έλεγχοι στις ασφαλιστικές εταιρείες θα συνεχιστούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2012 και πολλοί εξ αυτών θα είναι επιτόπιοι. Στο επίκεντρό τους θα βρεθούν η ελεύθερη περιουσία των ασφαλιστικών ομίλων και τα εσωτερικά μεταβλητά κεφάλαιά τους.

Έλεγχοι δρομολογούνται και για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς και τις παρεχόμενες υπηρεσίες αντασφάλισης, ώστε να διαπιστωθεί ποιο είναι το πραγματικό κόστος τους. Μάλιστα, ο κ. Βογιατζής, τόσο για το θέμα της αντασφάλισης, όσο και για την παράνομη διακίνηση χρήματος, τόνισε με έμφαση ότι θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις από τα ευρήματα των ελέγχων.

Την τελευταία τριετία οι προβλέψεις του κλάδου έχουν αυξηθεί κατά 30%. Οι εταιρείες καλούνται πλέον να γνωστοποιούν ανά τρίμηνο αναφορές στα πρότυπα της EIOPA. Παράλληλα, ήδη από τα τέλη του 2011 έχουν υιοθετήσει νέο σύστημα reporting.

Οι έλεγχοι για τον όμιλο Ασπίς και την Commercial Value συνεχίζονται. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθούν δύο πράξεις του Διοικητή. Με την πρώτη θα καθοριστούν τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου των ασφαλιστικών εταιρειών και με τη δεύτερη θα θεσμοθετηθεί ο κώδικας δεοντολογίας για τους διαμεσολαβούντες.