Καμία προτίμηση μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων διαδόχων του, της υπουργού Οικονομικών της Λετονίας, Ντάνα Ρεζνιέτσε-Οζόλα, του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια, της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ και της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, δεν έχει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Τους αγαπώ όλους πολύ» απάντησε ο Ντάισελμπλουμ αναφερόμενους στους 4 υποψηφίους.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος, που θα αποχωρήσει από τη θέση του στα μέσα Ιανουαρίου, συνέστησε στον διάδοχό του να δίνει «μεγάλη προσοχή στο ενδεχόμενο επανάπαυσης».

«Νιώθω μεγάλη ανησυχία βλέποντας ότι προχωράμε προς το πεδίο της επανάπαυσης. Τα πράγματα πάνε τόσο καλά, οι τράπεζες πάνε καλύτερα, η οικονομία πάει καλύτερα. Βλέπω πολλούς πολιτικούς να χαλαρώνουν. Κι όμως, πρέπει πραγματικά να ριχθούμε στη δουλειά» τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup.

Την ίδια ώρα, ο Μάριο Σεντένο υποψήφιος για την προεδρία στο Eurogroup, δηλώνει ότι επιθυμεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση συναίνεσης στην ευρωζώνη.

«Λαμβάνω μέρος στη διαδικασία με την πρόθεση να συμβάλλω στη διαμόρφωση της απαραίτητης συναίνεσης για την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας,  Μάριο Σεντένο , σχετικά με την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για επικεφαλής του Eurogroup.

Η εμπειρία της Πορτογαλίας  στο πρόσφατο παρελθόν καταδεικνύει ότι είναι εφικτός ο συνδυασμός στην Ευρώπη των στόχων της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, που δημιουργεί θέσεις απασχόλησης  ποιότητας, τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι η τρέχουσα χρονική περίοδος, είναι περίοδος σημαντικών αποφάσεων για την ευρωζώνη. Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε η Πορτογαλία είναι κοινές για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, επεσήμανε. Το ευρώ πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης, κατέληξε.