Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης ετοιμάζονται να αλλάξουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους με νέα ελληνικά ομόλογα.

Η ανταλλαγή των ομολόγων θα ολοκληρωθεί το Σαββατοκύριακο και τα νέα ομόλογα που θα λάβουν οι Κεντρικές Τράπεζες θα έχουν τους ίδιους όρους με τα αρχικά. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες προσφεύγουν στην πρακτική αυτή ώστε να αποφύγουν ενδεχόμενο «κούρεμα» των ομολόγων τους, αλλά και για να επιστρέψουν τις υπεραξίες στις Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Στην περίπτωση που στο πλαίσιο του PSI ενεργοποιούνταν οι ρήτρες συλλογικής δράσης και οι Κεντρικές Τράπεζες εξακολουθούσαν να έχουν ομόλογα με τις ίδιες ταυτότητες (ISIN) με εκείνες των ομολόγων των υπολοίπων επενδυτών θα έπρεπε να «κουρευτούν» και να εγγράψουν ζημίες.

Πλέον η ανταλλαγή χρέους θα παράξει κέρδη και όχι ζημίες καθώς η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες θα λάβουν ομόλογα με ονομαστική αξία περίπου 60 δισ. ευρώ αν και αρχικά πλήρωσαν λιγότερα (40 δισ. ευρώ) για να αποκτήσουν τους ελληνικούς τίτλους. Η ανταλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί την Δευτέρα και τα κέρδη (περίπου 20 δισ. ευρώ) θα διανεμηθούν στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης μέσω των Κεντρικών Τραπεζών.