Συνάντηση κορυφής Κίνας-Ε.Ε. πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Πεκίνο με κυρίαρχο θέμα την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Η σινο-ευρωπαϊκή συνάντηση κορυφής ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο, όμως αναβλήθηκε εξαιτίας της επιδείνωσης της κρίσης χρέους χωρών της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι θα έχουν σήμερα συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο, ενώ αύριο θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Χου Τζιντάο.

Η Κίνα ανησυχεί ότι η κρίση χρέους βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιού Γουεϊμίν, ενώ οι κινέζοι εξαγωγείς ανησυχούν για την προοπτική μείωσης των εξαγωγών τους προς την Ευρώπη, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τα προϊόντα τους.

Απέναντι στις ανησυχίες που προκαλεί στην Ευρώπη μία αυξημένη εξάρτησή της από την Κίνα, το χθεσινό κύριο άρθρο της Λαϊκής Ημερησίας διαβεβαίωνε ότι το Πεκίνο δεν έχει καμία πρόθεση να εξαγοράσει την Ευρώπη.

«Η Κίνα όχι μόνο δεν έχει την πρόθεση ή την δυνατότητα να εξαγοράσει την Ευρώπη ή να ελέγξει την Ευρώπη, όπως ισχυρίζονται σε ορισμένες χώρες, αλλά επιπροσθέτως διάκειται θετικά απέναντι στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το Α ως το Ω», αναφέρεται στο άρθρο.