Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Νέτσας δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να διαπραγματευτεί μία μείωση του μεριδίου που θα πρέπει να καταβάλει η Πράγα σε μία ενδεχόμενη ενίσχυση των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με στόχο τη βοήθεια της ευρωζώνης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο CTK.

Ο Νέτσας έχει ήδη εκφράσει επανειλημμένως τη διαφωνία του στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσει το ΔΝΤ. Η συμβολή της Πράγας αναμένεται να φτάσει τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια κορώνες (3,5 δισεκατομμύρια ευρώ), δηλαδή το 11% των νομισματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας της Τσεχίας.

«Αν η Τσεχία προσφέρει το ποσό των 90 δισεκατομμυρίων κορώνων η συνεισφορά της ανά κάτοικο θα είναι 2,2 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Πολωνίας», πρόσθεσε ο Νέτσας σύμφωνα με το CTK.

«Η κυρίαρχη άποψη είναι ότι ο δανεισμός αυτού του ποσού πρακτικά αποκλείεται και ότι (το ποσό) θα πρέπει να είναι σαφώς μικρότερο», είχε επισημάνει χθες Τετάρτη ο Τσέχος πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Νέτσας είχε δηλώσει στα μέσα Δεκεμβρίου ότι η Πράγα θα μπορούσε να συμμετάσχει στην ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ, αν το ποσό δεν είναι τόσο μεγάλο.

Σήμερα ο πρωθυπουργός επανέλαβε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής για ευρωπαϊκά θέματα ότι η κυβέρνησή του δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για το ζήτημα και ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου.