Στην έμμεση φορολογία αποδίδει η ΕΣΕΕ τουλάχιστον 4 από τις 5,5 μονάδες του πληθωρισμού του Ιουλίου. «Η φορολογική ακρίβεια ακυρώνει τις προσπάθειες του ελληνικού εμπορίου για μείωση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά», δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Β. Κορκίδης.

«Η επιβολή υπερβολικών αυξήσεων στους έμμεσους φόρους εκτίναξε τον πληθωρισμό τον Ιούλιο στο 5,5% και μας γύρισε πίσω 13 χρόνια στα αντίστοιχα επίπεδα του Αυγούστου του 1997», τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Κορκίδης, επισημαίνοντας πως τόσο οι «φορολογικές αυξήσεις» που πέρασαν στην αγορά, όσο και αυτές που πρόκειται να επιβαρύνουν τον καταναλωτή μέχρι τέλος του έτους, ακυρώνουν την κοινωνική υπεύθυνη και ειλικρινή προσπάθεια όλων των εμπόρων να μειώσουν τις τιμές και επιπλέον διαμορφώνουν στην αγορά ένα καθεστώς «φορολογικής ακρίβειας».

Η προσπάθεια του ελληνικού εμπορίου για μείωση των τιμών σε πολλά καταναλωτικά αγαθά απεικονίζεται  στους πρόσφατους πίνακες των ετήσιων και μηνιαίων μεταβολών του δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής αρχής, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.

Αρνητικά πρόσημα παρατηρούνται στην ένδυση και υπόδηση με μείωση των τιμών της τάξης του -7,5%, στα διαρκή αγαθά και είδη νοικοκυριού (-2,3%), στα είδη διατροφής – λαχανικά και φρούτα (-2%), ενώ πολλά άλλα βασικά αγαθά έχουν σχεδόν μηδενική μεταβολή.

Οι μεγάλες επιβαρύνσεις στον μέσο πληθωρισμό προέρχονται από τα καύσιμα (39%), από τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό (16%-19%), από τα τέλη κυκλοφορίας (29%), από τις μεταφορές (18%), από τα ασφάλιστρα (11%), από την κινητή τηλεφωνία (10%), από λογαριασμούς ΔΕΚΟ (7%), από περίθαλψη (7%), από εστίαση (3,5%), από δίδακτρα (3%) και από άλλα αγαθά και υπηρεσίες (4%).

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω ποσοστά, τουλάχιστον 4 από τις 5,5 μονάδες του τρέχοντος πληθωρισμού οφείλονται στην έμμεση φορολογία που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα.