Η αβεβαιότητα για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα απειλεί τη σταθερότητα της Ευρώπης περισσότερο κι απ’ ό,τι η υποβάθμιση εννέα χωρών της ευρωζώνης από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

«Θα έλεγα ότι, σχεδόν περισσότερο από την υποβάθμιση, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα απομειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας που κατέχουν ιδιώτες, αποτελεί μεγαλύτερη πηγή αστάθειας αυτή τη στιγμή για την ευρωζώνη», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος επισκέπτεται την Κίνα και την Ιαπωνία αυτήν την εβδομάδα, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων για να δοθεί μία ώθηση στη βρετανική οικονομία, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν περισσότερα για τη στήριξη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. «Αυτό που πρέπει να κάνει η ευρωζώνη είναι να δείξει με πειστικό τρόπο ότι μπορεί να στηρίξει το κοινό νόμισμα», είπε.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αρκετές αποδείξεις από τους κοινούς μηχανισμούς στήριξης, αυτές που χρειάζεται η ζώνη του ευρώ για να προσφέρει το αίσθημα εμπιστοσύνης στις αγορές ότι θα σταθεί πίσω από το κοινό της νόμισμα», ανέφερε.

Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει περισσότερους πόρους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας εάν χρειασθεί, πρόσθεσε ο Τζορτζ Όσμπορν, επαναλαμβάνοντας σχετικές δηλώσεις του της περασμένης εβδομάδας.

«Η Βρετανία υπήρξε πάντοτε έτοιμη να χορηγήσει πόρους κατά το παρελθόν και έχει την πρόθεση να διαθέσει πόρους στο μέλλον, εάν υπάρχει ανάγκη», σημείωσε.