Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των τραπεζών για το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (PSI), όπως αναφέρει το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (ΙΙF).

Σε σχετική ανακοίνωσή του το IIF επισημαίνει, ταυτόχρονα, την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία εντός των ερχόμενων ημερών για το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους, ενώ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι η συμφωνία πρέπει να είναι αμιγώς εθελοντικού χαρακτήρα, στη βάση όσων συμφωνήθηκαν στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ώρα με δημοσίευμά της η Wall Street Journal αναφέρεται στις σημαντικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το 2012, με φόντο τις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τη WSJ, υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες κατόχων ελληνικών ομολόγων που πιθανότατα να αρνηθούν να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία εθελοντικού χαρακτήρα, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο να τιναχθεί όλο το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στον αέρα.

Πρόκειται για α) κατόχους ελληνικών ομολόγων λήξης εντός του 2012, συνολικής αξίας πέριξ των 36 δισ. ευρώ, β) κατόχους ομολόγων με μεγάλο κύρος, συνολικής αξίας πέρι των 120 δισ. ευρώ, γ) κατόχους ομολόγων που κατέχουν και CDS.