«Η Δανία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2012, αλλά ελάχιστες είναι οι αναφορές των ΜΜΕ στο θέμα. Τα κέντρα λήψης των αποφάσεων έχουν μετατοπιστεί». 
 
Με αυτό το σχόλιο, το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle κάνει λόγο για την ερχόμενη εξάμηνη προεδρία της Δανίας και την πραγματική… «προεδρία» εντός της Ευρωζώνης. 
 
Στη φάση που διανύει σήμερα η ΕΕ, η εκ περιτροπής προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ελάχιστα επηρεάζει τις εξελίξεις. Μέρκελ και Σαρκοζί δίνουν τον τόνο στην ευρωζώνη, ενώ για τα υπόλοιπα φροντίζει ο μόνιμος πρόεδρος του Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι, συνεχίζει το δημοσίευμα. 
 
Σε κάθε περίπτωση, οι Δανοί δηλώνουν έτοιμοι να διαχειριστούν τα ευρωπαϊκά πράγματα από την 1η Ιανουαρίου. Η νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που ανέλαβε τα ηνία της χώρας το περασμένο φθινόπωρο φρόντισε να απαλλάξει την Ε.Ε. από τα βάρη που είχαν προκαλέσει οι συντηρητικοί.

Ο λόγος για την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων που είχε επιβάλει ο κεντροδεξιός συνασπισμός κατά παρέκκλιση της συνθήκης του Σένγκεν. Η νέα πρωθυπουργός Χέλε Τόρνονγκ-Σμιντ διόρισε για πρώτη φορά έναν υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, εκπέμποντας έτσι ένα μήνυμα επιστροφής της Δανίας στην Ευρώπη.

Ο Νικολάι Βάμεν που ανέλαβε το νέο χαρτοφυλάκιο έδωσε πρόσφατα το νέο στίγμα της Κοπεγχάγης:  «Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις. Η κρίση θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμά μας και θα κάνουμε το καλύτερο για να δώσουμε νέα ώθηση στην Ευρώπη. Θεωρούμε κεντρική αποστολή της δανικής προεδρίας να λειτουργήσουμε ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των χωρών που ανήκουν στην ευρωζώνη και των υπολοίπων μελών της Ε.Ε.», αναφέρει η Deutsche Welle. 
 
Η Δανία δεν ανήκει στην Ευρωζώνη, αλλά αυτό δεν θεωρείται αρνητικός παράγοντας. Η Άγκελα Μέρκελ μάλιστα εκτιμά ότι η Δανία μπορεί να παίξει ρόλο γέφυρας σε κρίσιμες στιγμές.