Στουρνάρας: Χωρίς προηγούμενο η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα

«Αναγκαία η διευθέτηση του χρέους»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13:44
31/05/2017
Στουρνάρας: Χωρίς προηγούμενο η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα
4
loading

Την «τεράστια πρόοδο» που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, από το 2010, στη διόρθωση των ανισορροπιών τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είναι μια πρόοδος μοναδική και χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη και τον ΟΟΣΑ» ανέφερε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως ακόμα μένουν πολλά να γίνουν και ότι το υψηλό χρέος και η υψηλή ανεργία είναι ακόμα προβλήματα που δυσκολεύουν την ελληνική οικονομία.

Στην ομιλία του, με θέμα κυρίως το αν βρισκόμαστε κοντά στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη διευθέτησης του ζητήματος του χρέους, ως βασικής προϋπόθεσης για την ανάκαμψη.

Ο ίδιος παρουσίασε μια πρόταση διευθέτησης, η οποία στηρίζεται στη διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2020 και στη συνέχεια μείωση στο 2%. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος θα πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως η αναβολή πληρωμής των τόκων, η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων και η επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SNP και ΑΝFA).

Όπως τόνισε αυτό είναι το «λιγότερο» που χρειάζεται το ελληνικό χρέος για να γίνει βιώσιμο. Καταλήγοντας ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε πως η διευκολύνσεις στην πληρωμή των τόκων των δανείων είναι μια πολύ πιο αποτελεσματική μέθοδος μείωσης του χρέους από την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar πλακίτσα……

  μας κάνει ο τύπος ρε παιδιά έτσι για να γελάσουμε. Εννοεί προφανώς την ...πρόοδο των ζάμπλουτων και ατιμώρητων φίλων του και όχι την πρόοδο του εργαζόμενου των 300 Ε με τιμές αγοράς ΑΓΓΛΙΑΣ.

 2. avatar Ο. Ε. Δ.

  Το λέει ο τοποτηρητής της ΕΚΤ και εκλεκτός της ΝΔ και του Πασοκ.

 3. avatar xasia-xasia

  Δεν πας καλά μου φαίνεται....

 4. avatar ´Ιο

  Που την βλέπει την πρόοδο ; Μήπως ενωει τις μειωσεις μηστων και συνταξεων κατασχέσεις μετανάστευση των νέων ; Που την βλέπει την πρόοδο η μήπως ειναι πάσα για τον Σοιμπλε ;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει