Ζημίες 61 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο ΟΤΕ στο β΄ τρίμηνο, ενώ οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση 8,3% και διαμορφώθηκαν στο 1,36 δισ. ευρώ και η διοίκηση του Οργανισμού αποδίδει τις ζημίες στην επιβολή έκτακτων φόρων.

Για το εξάμηνο της χρήσης ο ΟΤΕ ανακοίνωσε υποχώρηση των καθαρών κερδών κατά 98,2% στα 5 εκατ. ευρώ, από τα 274 εκατ. ευρώ πέρυσι και κύκλο εργασιών χαμηλότερο κατά 5,8% στα 2,759 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, κ. Παναγής Βουρλούμης, σημείωσε τα εξής:  «Όπως είχαμε προβλέψει, τα έσοδά μας αυτό το τρίμηνο επηρεάστηκαν σημαντικά από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και τον ανταγωνισμό σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε, ενώ οι φόροι μηδένισαν το σύνολο των κερδών της περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό, η επίδειξη αντοχής στο περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των προηγούμενων ενεργειών μας για συγκράτηση του κόστους». Ο κ. Βουρλούμης πρόσθεσε: «Θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες μείωσης του κόστους και έχουμε ήδη ξεκινήσει έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σχετικά με την απαραίτητη αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας μας.
Υποδεικνύουμε στη Ρυθμιστική Αρχή τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται στις τηλεπικοινωνιακές αγορές τα τελευταία τρία χρόνια και ευελπιστούμε πως αυτή η νέα πραγματικότητα θα ληφθεί υπόψη όταν θα καθοριστεί το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Τέλος, έχουμε αναγάγει τη συγκράτηση πελατών σε ύψιστη προτεραιότητα και θα αγωνιστούμε σκληρά για να διατηρήσουμε αλλά και για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη όλων των πελατών μας.

Αν και δεν προβλέπεται σύντομα κάποια βελτίωση στο περιβάλλον μας, καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας του ΟΤΕ στο μέλλον».

Προοπτικές

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, οι αρνητικές συνθήκες που επηρέασαν τα έσοδα του ομίλου ΟΤΕ κατά το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2010. Όπως έπραξε και στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, η διοίκηση του ΟΤΕ θα συνεχίσει την εφαρμογή προγραμμάτων με στόχους τον περιορισμό της απώλειας εσόδων, τη μείωση των στοιχείων κόστους που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχό της και την εξοικονόμηση ρευστότητας.