Άμεση μείωση του αφορολόγητου και μάλιστα μέσα από τον επόμενο μήνα φαίνεται ότι ζήτησαν οι θεσμοί στην τηλεδιάσκεψη που υπήρξε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι μια συμβιβαστική πρόταση να μειωθεί το αφορολόγητο από την αρχή του 2019.

Όλα δείχνουν ότι πλέον το επικρατέστερο σενάριο για να μην μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς που θα σημάνει περικοπές από 10% ως και 36% στις παλιές συντάξεις είναι να μειωθεί το αφορολόγητο.

Το σενάριο μείωσης του αφορολόγητου προβλέπει ότι το όριο θα πέσει από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα στα 6.000 ευρώ. Η έκπτωση φόρου θα πέσει έτσι στα 1.300 ευρώ καλώς θα διατηρηθεί η υφιστάμενη φορολογική κλίμακα.

Η συγκεκριμένη αλλαγή στα φορολογικά θα έχει ως αποτέλεσμα φορολογικές επιβαρύνσεις περίπου 700 ευρώ ετησίως ανά φορολογούμενο.

Σημειώνεται πως τη διετία 2011-2012 είχε μειωθεί το αφορολόγητο όριο στις 5.000 ευρώ (από 12.000 ευρώ το 2010). Οι φορολογούμενοι με παιδιά απολάμβαναν υψηλότερο αφορολόγητο, καθώς προσαυξανόταν κατά 2.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο μέχρι τα δύο και κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί από το τρίτο και μετά. Ταυτόχρονα την περίοδο εκείνη ίσχυαν οι περισσότερες φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρου (ενοίκια, δίδακτρα κ.λπ.) που περιόριζαν σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση και οι οποίες έχουν καταργηθεί σήμερα.