Προβληματισμός επικρατεί στους ιθύνοντες για την «υποδοχή» που θα έχει η ελληνική αποστολή στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup καθώς θα πρέπει να παρουσιάσει τις πολιτικές εγγυήσεις που είναι αναγκαίες για την εμπρόθεσμη εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δις ευρώ, καθώς και για τη συνέχιση των διαδικασιών και την ενεργοποίηση της νέας δανειακή σύμβασης.

Το ζητούμενο για τους δανειστές μας, όμως δεν είναι απλώς η πολιτική συναίνεση των κομμάτων εξουσίας για τη ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, αλλά η πολιτική δέσμευση να ολοκληρωθεί το σύνολο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα δεχθεί έντονες πιέσεις για δέσμευση των δύο κομμάτων εξουσίας και επί των μέτρων του νέου μνημονίου που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση. Και το στοίχημα που διακυβεύεται για τη χώρα είναι μεγάλο.

Το σύνολο των ποσών που αναμένει άμεσα η Ελλάδα, το αμέσως προσεχές διάστημα είναι 88 δισ. ευρώ:

-8 δισ. ευρώ για την έκτη δόση,

-30 δισ. ευρώ για να στηριχθούν οι Τράπεζες με την επανακεφαλαιοποίησή τους,

-30 δισ. ευρώ μετρητά για τη διαδικασία του «κουρέματος»

-και περίπου 20 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα είναι η πρώτη δόση του νέου δανείου με βάση τη συμφωνία.

Η πρώτη δόση του νέου «πακέτου» αναμένεται το αργότερο ως το Μάρτιο, μήνας που λήγουν ομόλογα αξίας 14,5 δισ. ευρώ.

Στην συνεδρίαση του Eurogroup, επισήμως, δεν υπάρχει στην ατζέντα ελληνικό ζήτημα, αλλά είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στην Αθήνα, θα κρίνουν πολύ περισσότερα από την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η ΕΕ έχει εγκρίνει την χορήγηση του μεριδίου της από την 6η δόση προς την Ελλάδα (δηλ. τα 5,8 από συνόλου 8 δισ.), εκκρεμεί όμως η έγκριση του ΔΝΤ για το δικό του μερίδιο (δηλ. 2,2 δισ.) καθώς το Δ.Σ. του Ταμείο αναμένεται να συνεδριάσει ,για το θέμα αυτό, στα μέσα Δεκεμβρίου

Με δεδομένη την περιορισμένη ρευστότητα των κρατικών ταμείων το υπουργείο Οικονομικών έχει καταρτίσει σχέδιο εγγυήσεων το όποιο έχει καταθέσει και στην τρόικα σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις των δανειστών μας. Σύμφωνα με τον εμπνευστή του σχεδίου, Ευάγγελο Βενιζέλο, για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας μας:

-Πρέπει να προχωρήσει πριν τις 15 Δεκεμβρίου (με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας) η εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ.

-Πρέπει να αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη διαμόρφωση των λεπτομερειών της νέας δανειακής σύμβασης. Αυτή η νέα σύμβαση πρέπει να υπερψηφιστεί στη Βουλή με πλειοψηφία 180 βουλευτών.

-Πρέπει να διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο για το PSI Plus και να πετύχουμε 100% συμμετοχή των κατόχων ελληνικών ομολόγων. Η μείωση των τόκων εκτιμάται στα 14 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια αν πετύχουμε.

-Πρέπει, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για το νέο πρόγραμμα έως τα τέλη του χρόνου. Οι λεπτομέρειες του PSI θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2012.