Σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρούνταν ένας επικίνδυνος υποψήφιος, η εκλογή του οποίου στην προεδρία της χώρας θα προκαλούσε την κατάρρευση των αγορών, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Ο πανικός αυτός μεταφέρθηκε και τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν άρχισε να διαφαίνεται και να αποκρυσταλλώνεται η νίκη του. Κράτησε, όμως, παρά ελάχιστα, καθώς η πρώτη του ομιλία και οι προσδοκίες για το τι θα κάνει στην οικονομία και στο επιχειρείν γύρισαν γρήγορα το κλίμα.

Οι χρηματιστηριακές τιμές βασικών μετάλλων έγραψαν υψηλό έτους, όπως ο χαλκός.

Για ποιο λόγο;

Διότι ο προσανατολισμός του νέου πλανητάρχη είναι στην ανάπτυξη τομέων της οικονομίας, όπως οι κατασκευές και η ενέργεια.

Και αυτό δεν είναι μια ξαφνική ανακάλυψη…

Την ώρα, που οι περισσότεροι διακήρυτταν «Χίλαρι ή θάνατος», επενδυτικοί οίκοι έβλεπαν τις ευκαιρίες πίσω από την εκλογή Τραμπ.

Την παραμονή των εκλογών, τη Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου, η Credit Suisse εξέδωσε ένα report, με τίτλο, «Εκλογικός Οδηγός Επιβίωσης για Αμερικάνικες Μετοχές». Εκεί, παρουσιάζει τα θετικά και τα αρνητικά της εκλογής του Τραμπ και, αντίστοιχα, της Κλίντον.

Οι αναλυτές της CS περιγράφουν ποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι θα ανέβουν με Πρόεδρο τον Τραμπ.

Τι ακριβώς «βλέπουν»;

  • Η αύξηση της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου και το φθηνότερο αέριο θα λειτουργήσουν θετικά στην αυτοκινητοβιομηχανία και τις πωλήσεις της
  • H χαμηλή τιμή του αμερικανικού φυσικού αερίου θα ευνοήσει τις εξαγωγές, καθιστώντας το LNG των Ηνωμένων Πολιτειών πιο ανταγωνιστικό
  • Οι ενεργειακές μετοχές θα αποτελέσουν ασφαλές καταφύγιο
  • Το αντίκτυπο στα μηχανήματα εξοπλισμού έργων θα είναι θετικό, λόγω της αναμενόμενης στήριξης των δαπανών για υποδομές
  • Το ίδιο και από το σχεδιασμό του στον τομέα της ενέργειας, μέσω του περιορισμού του ρόλου του ρυθμιστικού πλαισίου, που αναμένεται να οδηγήσουν σε αυξημένη παραγωγή φυσικού αερίου
  • Αν συμβεί αυτό, ωφελημένες αναμένεται να είναι οι εταιρείες έρευνας και παραγωγής ενέργειας
  • Το φυσικό αέριο θα αντιμετωπίσει λιγότερο ανταγωνισμό από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια