Πρόσθετα μέτρα 8,82 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2012, σύμφωνα με το προσχέδιο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, στο οποίο προβλέπεται ύφεση 2,5%, από 5,5% φέτος.

Η ύφεση θα αυξήσει το δείκτη της ανεργίας στο 16,4%, από 15,2% που υπολογίζεται ότι θα ανέλθει φέτος. Ο νέος προϋπολογισμός προσβλέπει σε έλλειμμα 6,8% του ΑΕΠ για το 2012 από το 8,5% φέτος.

Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να φτάσουν τα 54,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,1 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος. Οι πρωτογενείς δαπάνες πρόκειται να συμπιεστούν κατά 5,1% στα 49,18 δισ. ευρώ.

Το δημόσιο χρέος θα ανέλθει για το 2012 στα 391,4 δισ. ευρώ ή 181,8% του ΑΕΠ ή από 373 δισ. ευρώ ή 169,4% του ΑΕΠ φέτος.

Το νέο προϋπολογισμό θα στιγματίζουν οι απολύσεις μετά τη συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας για την υπαγωγή στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας 30 χιλ. υπαλλήλων για φέτος και άλλους τόσους το 2012.

Σε συνδυασμό με το νέο μισθολόγιο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Νοεμβρίου θα περιορίσει τη μισθολογική δαπάνη κατά 2,2 δισ. ευρώ. Περί τα 2,3 δισ. ευρώ θα ανέλθει η εξοικονόμηση από τις ΔΕΚΟ και 7,3 δισ. ευρώ από ασφαλιστικά ταμεία και υγεία.

Το ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές που θα έχει αναδρομική ισχύ θα δημιουργήσει ένα «πλεόνασμα» εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Το συνολικό ύψος των εισπρακτικών μέτρων το 2012 φτάνει τα 13,1 δισ. ευρώ. Από την έκτακτη εισφορά στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα το οικονομικό επιτελείο αναμένει έσοδα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φέρει η αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

Προβλέπεται επίσης ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα μειωθεί το 2012 κατά 3,8% (από -6,2% το 2011 και -4,5% το 2010), λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της αύξησης της ανεργίας.

Η δημόσια κατανάλωση θα συρρικνωθεί το 2012 κατά 7,5% (από -8% το 2011 και -6,5% το 2010). Οι επενδύσεις θα περιορισθούν το 2012 κατά 4% (από -12,9% το 2011 και -16,5% το 2010).

Αντίθετα, η συμβολή του εξωτερικού τομέα αναμένεται θετική (συμβολή 2,4 μονάδες στη μεταβολή του ΑΕΠ), με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 6,4% και τις εισαγωγές (σταθερές τιμές) να μειώνονται κατά 2,8%.

Στο προσχέδιο καταγράφονται επίσης όλες οι παράμετροι αύξησης των εσόδων από:

* την πλήρη εφαρμογή του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στο εισόδημα των φυσικών προσώπων από 12.000 σε 5.000 ευρώ,

* την κατάργηση του μέτρου της έκπτωσης φόρου σε ποσοστό 10% επί του επιπλέον ποσού από το αφορολόγητο που συγκεντρώνεται με την προσκόμιση αποδείξεων,

* την επαναξιολόγηση και κατάργηση ορισμένων φορολογικών απαλλαγών και εξαιρέσεων,

* τη διεύρυνση των τεκμηρίων φορολόγησης σε όλους τους φορολογούμενους,

* τη συνέχιση της είσπραξης εσόδων από το τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες που έχει επιβληθεί από το έτος 2011,

* την αλλαγή στο φόρο ακίνητης περιουσίας, με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών,

* τη συνέχιση της είσπραξης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας, που είναι ήδη σε ισχύ από το προηγούμενο έτος,

* την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις με μεγάλη κερδοφορία τη χρήση έτους 2010,

* την πλήρη εφαρμογή της ειδικής ρύθμισης για τα ιδιωτικά σκάφη, με παύση της ισχύος της άδειας επαγγελματικού πλοίου αναψυχής,

* την πλήρη απόδοση του μέτρου της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού του ΕΦΚ στον καπνό,

* την πλήρη εφαρμογή της αύξησης του συντελεστή ΕΦΚ στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (diesel) θέρμανσης σε 60 ευρώ το χιλιόλιτρο για τα φυσικά πρόσωπα και στην εξομοίωση του εν λόγω συντελεστή με εκείνο του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κίνησης για τις επιχειρήσεις,

* τη συνέχιση της είσπραξης της ειδικής εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης από τα φυσικά πρόσωπα, και για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν στο 2011,

* την πλήρη απόδοση του μέτρου αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23%,

* την πλήρη εφαρμογή του μέτρου επιβολής ΕΦΚ στο φυσικό αέριο,

* την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την είσπραξης ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς και

* την πλήρη απόδοση του νέου πλαισίου εκδίκασης φορολογικών διαφορών.

Η ενίσχυση των εσόδων, αναμένεται και από τις πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν:

* τη μείωση ή και κατάργηση ορισμένων πρόσθετων φορολογικών απαλλαγών και εξαιρέσεων,

* την πλήρη απόδοση του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΤΗΔΕ), που είναι σε ισχύ από το 2011. Τα έσοδα από φόρους στην περιουσία εμφανίζονται σημαντικά ενισχυμένα το έτος 2012, αφενός διότι το 2011 δεν εισπράττονται καθόλου έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας του οικείου έτους για τα φυσικά πρόσωπα, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων και αφετέρου λόγω της πλήρους απόδοσης του μέτρου της επιβολής του ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το οποίο εκτιμάται να ενισχύσει τα έσοδα της εν λόγω κατηγορίας κατά 2.900 εκατ. ευρώ.

* την εξίσωση του συντελεστή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο (diesel) θέρμανσης με εκείνο του πετρελαίου (diesel) κίνησης, από τον Οκτώβριο του 2012.