Η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα παραδέχθηκε χθες βράδυ στην Κάστα, 40 χλμ. βορειοανατολικά της Μπρατισλάβας, ότι η κεντροδεξιά συμμαχία που κυβερνά τη χώρα παραμένει πάντα διχασμένη όσον αφορά το θέμα της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ).

«Δεν υπάρχει συμφωνία στο συνασπισμό σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια (του μηχανισμού) βοήθειας της ευρωζώνης», είπε η Ραντιτσόβα μετά από μια μαραθώνια, δωδεκάωρη συνεδρίαση στελεχών του τετρακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.

«Όπως έχει τώρα η κατάσταση, καθώς τρία κόμματα είναι έτοιμα να εγκρίνουν (την αύξηση) των κεφαλαίων και το τέταρτο αντιτίθεται σε αυτή, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να επιτευχθεί»

Το κίνημα Ελευθερία και Αλληλεγγύη του προέδρου της σλοβακικής Βουλής Ρίτσαρντ Σουλίκ αντιτίθεται κατηγορηματικά στην αύξηση των κεφαλαίων του ΕΜΧΣ και στην δημιουργία ενός μονιμότερου ταμείου, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Χωρίς τους βουλευτές του κόμματος αυτού η κυβέρνηση της Ραντιτσόβα δεν διαθέτει ικανό αριθμό ψήφων στη βουλή ώστε να κυρωθεί η συμφωνία, που απαιτείται να εγκριθεί και από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ για να ισχύσει.

«Η κατάσταση αλλάζει από την μια ημέρα στην άλλη, αλλά εάν έπρεπε να πω ‘ναι’ ή ‘όχι’ σήμερα, θα έλεγα ‘όχι’, δήλωσε ο Σουλίκ χθες.

Η Σλοβακία, η οποία μπήκε το 2009 στην ευρωζώνη, είναι η μόνη χώρα η οποία είχε αρνηθεί να λάβει μέρος στο πρώτο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας το 2010.