Αντίθετος με τις θέσεις του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ σε σημερινές δηλώσεις του στο φλαμανδικό ραδιόφωνο Radiop 1.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, μια άνευ όρων ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί, σε ό,τι τον αφορά, να τίθεται επί τάπητος. «Δεν τίθεται λοιπόν θέμα ενός κουρέματος του χρέους, αλλά πιθανόν μιας ελάφρυνσης. Κάτι τέτοιο βέβαια συνεπάγεται ότι οι όροι του δανεισμού θα έπρεπε πιθανότατα να αναπροσαρμοστούν», ανέφερε.

Ο Βέλγος υπουργός θεωρεί επίσης ότι δεν πρόκειται να γίνει αυτό που θέλει το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος: «Έχουν ήδη γίνει πολλά για τους Έλληνες. Έλαβαν μεγαλύτερο από ό,τι συνηθίζεται χρόνο αποπληρωμής των δανείων τους, ενώ και τα επιτόκια δανεισμού τους είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία», υπενθύμισε. Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ακόμη τον φόβο του ότι εάν γίνουν περαιτέρω παραχωρήσεις προς την Ελλάδα υπάρχει ο κίνδυνος «να υπονομευτούν εκ θεμελίων» οι συμφωνίες που έχουν γίνει εντός της Νομισματικής Ένωσης και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα «επικίνδυνο προηγούμενο». Τόνισε επίσης την ανάγκη «να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε μέτρα τόνωσης της ελληνικής οικονομίας, όπως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, του φορολογικού συστήματος και των εργασιακών σχέσεων». «Πολλοί σημειώνουν ότι αν και όλοι οι όροι της συμφωνίας έχουν τηρηθεί, η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε καταστολή. Η αλήθεια όμως είναι ότι το πρόγραμμα έχει μόνον εν μέρει εφαρμοστεί. Εάν είχαν τηρηθεί όλες οι δεσμεύσεις, οι προκλήσεις θα ήταν τώρα πολύ μικρότερες», κατέληξε.