«Εποικοδομητική» για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, χαρακτηρίζει τη συγχώνευση Alpha – Εurobank ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, Fitch, σε έκθεση του, όπου τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις.

Η Fitch αναφέρει ότι η νέα τραπεζική οντότητα θα επωφεληθεί άμεσα από το μεγαλύτερο franchise, τα μεγαλύτερα έσοδα και τις συνέργιες.

Υπογραμμίζει ωστόσο ότι οι συνεργίες θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν δεδομένων των μεγάλων ρίσκων ενοποίησης και το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Η ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, ενώ θα παραμείνουν τα προβλήματα ρευστότητας.

Όσον αφορά την αξιολόγηση της νέας τραπεζικής οντότητας, ο οίκος αναφέρει ότι θα επανεξετάσει τις αξιολογήσεις του μετά την επικύρωση και οριστικοποίηση της συμφωνίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι πιθανό να παραμείνει σε επίπεδα «sub-investment» για αρκετό καιρό.