Στην προώθηση των επενδύσεων και των θέσεων απασχόλησης χωρίς κρατική ή τραπεζική επιχορήγηση και επιπλέον της χρηματοδότησης που παρέχουν τα ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία αποσκοπεί το Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ, τις δυνατότητες του οποίου ανέλυσε στην εκδήλωση Info Day, ενώπιον Ελλήνων επιχειρηματιών, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την ανάπτυξη και την απασχόληση Γίρκι Κατάινεν.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Κατάινεν έκανε την ακόλουθη δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ:

«Σκοπός της επίσκεψής μου στην Ελλάδα είναι να συμβάλω στην προώθηση των επενδύσεων και στη δημιουργία επιχειρήσεων μέσω της αξιοποίησης του Επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ. Μία δυνατότητα είναι να αξιοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων για τη δημιουργία Μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), γι’ αυτό και θα συναντηθώ με εκπροσώπους των τραπεζών, δεδομένου ότι πάντα χρειαζόμαστε έναν ενδιάμεσο νομικό κρίκο για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αυτών.

Τα αποτελέσματα ως τώρα των χρηματοδοτήσεων των ΜμΕ είναι πολύ ικανοποιητικά, με περισσότερες από 136.000 τέτοιες επιχειρήσεις να χρηματοδοτούνται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Θέλω, λοιπόν, να ενθαρρύνω τις ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων για τη δημιουργία ΜμΕ, αλλά και τους ιδιώτες επενδυτές να έρθουν σε επαφή με τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εδώ στην Αθήνα, στην περίπτωση που χρειάζονται χρηματοδότηση».

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης δήλωσε για την επίσκεψη Κατάινεν:

«Η επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν είναι σημαντική γιατί ήρθε στην Ελλάδα να προωθήσει το Επενδυτικό Σχέδιο του Προέδρου Γιούνκερ. Είναι μια επιπλέον ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις στη χώρα μας με χρήματα που δεν προέρχονται ούτε από το ΕΣΠΑ, ούτε από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Είναι μια επιπλέον δυνατότητα να γίνουν επενδύσεις και να ενισχυθεί η απασχόληση. Αυτή τη δυνατότητα πρέπει να την αξιοποιήσουμε στη χώρα μας και γι’ αυτό υπάρχει ένας σημαντικός συνομιλητής που είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία μπορεί να δώσει κάθε πληροφόρηση όσον αφορά τη χρησιμοποίηση αυτής της δυνατότητας. Είναι, θα έλεγα, μια δυνατότητα ιδιωτικού δικαίου, δεν υπάρχει ποσόστωση, δεν περνάει κανείς από το κράτος, αλλά απευθύνεται απ’ ευθείας στην ΕΤΕπ».

Το πρώτο έργο έχει προεγκριθεί και εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα της εταιρείας.