Ο Αλεξιάδης υπόσχεται μερική αμνηστία σε όσους επαναπατρίσουν κεφάλαια

«Δεν θα διαγράψουμε κάθε ευθύνη, αλλά θα δώσουμε κίνητρα»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12:14
01/04/2016
Ο Αλεξιάδης υπόσχεται μερική αμνηστία σε όσους επαναπατρίσουν κεφάλαια
5
loading

Μερική αμνηστία σε όσους επαναπατρίσουν κεφάλαια που έχουν κρυμμένα σε ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

«Δεν θα διαγράψουμε κάθε ευθύνη, αλλά θα δώσουμε κίνητρα» στους Έλληνες καταθέτες να επιστρέψουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, προαναγγέλλοντας τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, την ώρα που η κυβέρνηση πασχίζει να διορθώσει το τραπεζικό σύστημα και να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, προετοιμάζει νομοσχέδιο που θα παρέχει κίνητρα για την εθελοντική δήλωση αδήλωτων εισοδημάτων στο εξωτερικό.

Η νομοθεσία θα απαλλάσσει από πρόστιμα και κάποιες χρεώσεις αυτούς που σπεύσουν να δηλώσουν τα εισοδήματα.

Στα κίνητρα θα συμπεριληφθούν, μεταξύ άλλων, η απαλλαγή από τις ποινικές κυρώσεις, σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη. Όπως εξήγησε, το νομοθέτημα αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε φάση διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών και εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή.

«Εάν κάποιος είχε δηλώσει εισόδημα, για παράδειγμα, 200.000 ευρώ σε ένα έτος, αλλά είχε καταθέσει 500.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να καλύψει τη διαφορά. Οι προτάσεις για συντελεστή φορολογίας 10-15% δεν είναι σοβαρές, ο συντελεστής θα είναι υψηλότερος», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Αλεξιάδης εκτίμησε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει απώλειες εσόδων μεταξύ 15 και 20 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή και το παράνομο εμπόριο. Αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ, είπε ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα πάνω από 200 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή έως σήμερα, ενώ σημείωσε ότι οι Αρχές ερευνούν σήμερα 1,3 εκατομμύρια ΑΦΜ (Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου). Αναφερόμενος στην πορεία των δημοσίων εσόδων φέτος, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι είναι εντός των στόχων του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τη φορολογία εισοδήματος και ενοικίων, όπως συμφωνήθηκε με τους πιστωτές πέρυσι το καλοκαίρι.

«Διαπραγματευόμαστε σκληρά και τα πράγματα πάνε καλά», σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης, εν όψει του νέου γύρου συζητήσεων με τους δανειστές την επόμενη εβδομάδα. «Θα υπάρξουν κάποια μέτρα, τα οποία θα επιβαρύνουν κάποιους φορολογούμενους, επειδή πρέπει να καλύψουμε ένα δημοσιονομικό κενό», δήλωσε, προσθέτοντας: «Δεν καταλαβαίνω εκείνους που επικρίνουν την κυβέρνηση για την εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους πιστωτές, ενώ ταυτόχρονα αποδέχονται τη συμφωνία». Ερωτηθείς, αν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει, στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τον Απρίλιο, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάποιο άμεσο ταμειακό πρόβλημα «Θα ακούσετε κινδυνολογία, όπως συνέβη και στο παρελθόν. Αλλά δεν υπήρχε τότε πρόβλημα και δεν θα υπάρξει πρόβλημα τώρα», δήλωσε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar «Διαπραγματευόμαστε ΣΚΛΗΡΑ και τα πράγματα πάνε ΚΑΛΑ»,

  Θα υπάρξουν ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ, τα οποία θα ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ, επειδή πρέπει να ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ένα δημοσιονομικό ΚΕΝΟ

 2. avatar pentozali

  Γ@@@α η χελωνα το λαγο οταν ο Αετοs ειναι απο πανω?

 3. avatar Δημητριος Κρυσταλλης

  Συμπεριλαμβάνονται και οι Σύροι Επενδυτές ?

 4. avatar Σιρ

  Ύπνο βαθύ ο Βαψομαλλιας........σιγά μην τον πιστεψουν

 5. avatar Κωστας 14

  Το ξέρει ο Υπουργός οτι σήμερα είναι Πρωταπριλιά και μόνο σήμερα;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει