Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σκοπεύει να εκφωνήσει τον ερχόμενη μήνα μια σημαντική ομιλία στην οποία θα αποκαλύψει το νέο του σχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση του ελλείμματος.

Το σχέδιο που αναμένεται να υπερβαίνει τους στόχους περιορισμού του ελλείμματος δεν αποκλείεται να συναντήσει την άρνηση των Ρεπουμπλικάνων να το στηρίξουν, 14 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης ο Ομπάμα θα παρουσιάσει την πρωτοβουλία αυτή σε ομιλία που θα κάνει λίγο μετά την αργία της Ημέρας Εργασίας, στις 5 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, παρότι το σχέδιο δεν είναι ακόμη γνωστό, ορισμένες λεπτομέρειές του αποκαλύφθηκαν σήμερα, κατά την τρίτη ημέρα της περιοδείας στα Μεσοδυτικά του Αμερικανού προέδρου ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να επικρίνει τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου, και ιδίως αυτούς του κινήματος «Tea Party», κατηγορώντας τους ότι παρεμποδίζουν τις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, το σχέδιο θα περιλαμβάνει μια δέσμευση για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά περισσότερα από 1,5 τρισ. δολάρια μέσα σε μια δεκαετία, θα ξεπερνά δηλαδή το ποσό των περικοπών που καλείται να κάνει στον προϋπολογισμό η διακομματική επιτροπή η οποία συστάθηκε στις 2 Αυγούστου με σκοπό να δώσει μια λύση στην κρίση χρέους των ΗΠΑ.

Κατά την περιοδεία του στη Μινεσότα, την Αϊόβα και το Ιλινόι, ο Ομπάμα βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει την έκκλησή του να μειωθούν οι φόροι της μεσαίας τάξης, να υιοθετηθούν νέα μέτρα ώστε να βρουν δουλειές οι βετεράνοι του Ιράκ και του Αφγανιστάν και να ξαναρχίσουν τα έργα υποδομής για να απασχοληθούν οι εργαζόμενοι στον τομέα των οικοδομών που έμειναν άνεργοι μετά την κρίση του κατασκευαστικού τομέα.

Ταυτόχρονα, σκλήρυνε τη στάση του απέναντι στους Ρεπουμπλικάνους εξαπολύοντας «προεκλογική» επίθεση.