Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η έκθεση του Επιτρόπου Όλι Ρεν για τις προτάσεις που κατέθεσαν οι Μέρκελ και Σαρκοζί, αλλά και για τις δυνατότητες των ευρωομολόγων.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, η παρουσίαση του Όλι Ρεν θα γίνει μετά την έγκριση από το Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του πακέτου έξι νομοθετικών προτάσεων για την οικονομική διακυβέρνηση.

Παράλληλα, εξέφρασε εκ νέου την ικανοποίηση της Κομισιόν για τις προτάσεις που υιοθέτησαν οι δύο ηγέτες, επισημαίνοντας ότι οι θέσεις αυτές συνιστούν ένα ακόμη βήμα προς την οικονομική ολοκλήρωση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε κατ’ αρχήν ότι η ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων είναι «πολύ ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη», καθώς κινείται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή εκτιμά πως η ιδέα των ευρωομολόγων «δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για τα σημερινά προβλήματα» και ότι δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση στην Ευρώπη για την προώθηση αυτού του εγχειρήματος. Σύμφωνα όμως με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, «η πόρτα δεν θα πρέπει να κλείσει για περαιτέρω επανεξέταση του ζητήματος».