«Απόλυτα αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το ευρώ» δήλωσαν σε κοινή συνέντευξή τους η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, μετά την έκτακτη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Η Γαλλία και η Γερμανία αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους σε μία κατάσταση, η οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκη», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος τονίζοντας θα «ζητηθεί από τις 17 χώρες της ζώνης του ευρώ να θέσουν το έλλειμμα ως συνταγματικό κανόνα από το καλοκαίρι του 2012», προτείνοντας ουσιαστικά ένα νέο πιο αυστηρό «σύμφωνο σταθερότητας».

Παράλληλα είπε ότι «συζητείται πρόταση ώστε να εκλέγεται πρόεδρος της Ευρωζώνης για 2,5 χρόνια»

«Εργαζόμαστε για μια φιλόδοξη κοινή ευρωπαϊκή πρόταση που θα αντιμετωπίσει την κρίση χρέους», τονίζει ο Σαρκοζί και προσθέτει ότι «η Γαλλία και η Γερμανία ζητούν την εναρμόνιση φορολογικών συντελεστών» και θα προτείνουν φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών το Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος τονίζει ότι οι προτάσεις των δύο χωρών θα παρουσιαστούν και στον Ρομπάι, ενώ αναφέρει τη δέσμευση των δύο χωρών για στήριξη του ευρώ και για ενίσχυσή του.

Η Μέρκελ μιλά για προτάσεις, οι οποίες θα καθησυχάσουν τις αγορές, ενώ τονίζει επίσης τη συνταγματική δέσμευση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς

«Η Ελλάδα και η Πορτογαλία δεν έχουν κάνει χρήση των κονδυλίων που προβλέπονται για την ανάπτυξή τους», τονίζει η κ. Μέρκελ προσθέτοντας ότι οι «ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να συνεδριάζουν τουλάχιστον δύο φορές κάθε χρόνο».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος λέει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει μεγαλύτερες εξουσίες για την αντιμετώπιση των χωρών-παραβατών και τονίζει ότι τα κράτη πρέπει να συμφωνήσουν να εφαρμόσουν τις αλλαγές στην πολιτική των προϋπολογισμών τους.

Η κ. Μέρκελ βλέπει μια «νέα φάση» στην ευρωζώνη, ενώ δηλώνει πεπεισμένη ότι η εμπιστοσύνη της αγοράς θα αποκατασταθεί.

Οι δύο αρχηγοί τονίζουν πάντως ότι είναι νωρίς για να εκδοθεί ευρωομόλογο, καθώς και ότι δε χρειάζεται επέκταση των πόρων του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς όπως λέει ο Σαρκοζί «στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα δομικά προβλήματα των χωρών» και στη συνέχεια θα εξεταστούν προτάσεις όπως το ευρωομόλογο.

Ερωτηθείσα για το ευρωομόλογο, η Μέρκελ απαντά ότι «δε θα βοηθήσει στην κρίση χρέους» και στην ίδια γραμμή ο Σαρκοζί λέει ότι τα ευρωομόλογα δεν θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον έλεγχο των χρεών.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προτείνουν να δημιουργηθεί νέα θέση προέδρου της Ευρωζώνης, ο κάτοχός της να έχει θητεία διάρκεια δυόμισι ετών, και να την αναλάβει ο σημερινός πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι.