Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) δεν αναμένεται να λάβει αυτή την εβδομάδα κάποια μέτρα για την ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες ακόμα δεν έχουν φθάσει στο κατώτατο σημείο τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του αμερικανικού δικτύου CNBC.

Η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να υποχωρήσει σε νέα χαμηλά επίπεδα το πρώτο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με το 46% των αναλυτών και χρηματιστών που συμμετείχαν στην έρευνα. Το 29% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι η τιμή του «μαύρου χρυσού» μπορεί να υποχωρήσει στο κατώτατο σημείο της ακόμα και εντός του τρέχοντος έτους, ενώ το 21% θεωρεί ότι η τιμή έχει ήδη αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδά της.

Το 70% των συμμετεχόντων στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 30 Νοεμβρίου, δεν πιστεύει ότι το αμερικανικό αργό θα ξεπεράσει και πάλι τα 50 δολάρια το βαρέλι πριν από το τέλος του έτους ενώ το 58% αναμένει ότι θα κλείσει τη χρονιά κάπου μεταξύ 40 και 50 δολαρίων το βαρέλι. Αντίστοιχο εύρος τιμής αναμένει το 67% των συμμετεχόντων και για το πετρέλαιο μπρεντ.

Κάτι στο οποίο συμφώνησαν ομόφωνα και οι 24 ερωτηθέντες ήταν ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν θα μειώσουν την παραγωγή στην επικείμενη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο ΟΠΕΚ αιφνιδίασε πέρυσι την αγορά όταν εγκατέλειψε τη στρατηγική της μείωσης της παραγωγής προκειμένου να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου. Ο οργανισμός αναμένεται να συνεχίσει τη στρατηγική αυτή παρόλο που τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού βρίσκονται λίγο πάνω από τα 40 δολάρια και το μπρεντ κινείται κοντά στα 45 δολάρια το βαρέλι.