Το ελληνικό πρόβλημα είναι η πρώτη «καυτή πατάτα» που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στις 5 Ιουλίου που αναλαμβάνει επίσημα την ηγεσία του Ταμείου, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. «Η πρώτη και η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η Λαγκάρντ θα είναι η διαχείριση της εμπλοκής του ΔΝΤ στην υπόθεση της Ελλάδας», σχολιάζει το πρακτορείο.

Ακόμη, το Bloomberg φιλοξενεί δήλωση του Εσβάρ Πρασάντ από το Ινστιτούτο Brookings, ο οποίος θεωρεί ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στο ζήτημα της Ελλάδας απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. «Οι λεπτοί χειρισμοί είναι απαραίτητοι» είπε, «προκειμένου να μην τιναχτεί στον αέρα το πρόγραμμα χρηματοδότησης και ταυτόχρονα να μην κατηγορηθεί το Ταμείο για προκλητικά ευνοϊκή μεταχείριση της ευρωπαϊκής χώρας», συμπλήρωσε.

Η γαλλίδα επικεφαλής του Ταμείου θα υποχρεωθεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας και την αποφυγή της χρεοκοπίας, αναφέρει το πρωτοσέλιδο της Financial Times. Η πρώτη δήλωση που έκανε η νεοεκλεγείς διευθύντρια του ΔΝΤ αφορούσε την Ελλάδα, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα. Κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αφήσει στην άκρη τις διαφορές με την κυβέρνηση και να συνεργαστεί για το καλό της χώρας υπερψηφίζοντας το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.