«Η ευρωζώνη επιδιώκει να παράσχει χρηματοδότηση-γέφυρα ύψους 7 δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα και αφού οριστικοποιηθεί η διευθέτηση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση θα αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Δευτέρα»,  δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός πρόεδρος της Ευροομάδας, που είναι και υπουργός Οικονομικών της χώρας του, δήλωσε ακόμη ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης ότι οι προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακοί πόροι της Ελλάδας θα εκτιμηθούν και θα πωληθούν σε μια πιο μακρά χρονική περίοδο. Εάν το ταμείο διαχείρισης των πόρων αυτών έδρευε στο Λουξεμβούργο, επισήμανε, αυτό θα αποτελούσε υπερβολική παρέμβαση από μέρους της Ευρωζώνης.

Η πώληση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων θα γίνει σε μια περίοδο που θα υπερβαίνει τα τρία χρόνια, διευκρίνισε ο Ντάισελμπλουμ και εκτίμησε πως οι αποκρατικοποιήσεις αυτές θα δημιουργήσουν έσοδα ικανά για να αποπληρώνεται το ελληνικό χρέος για περίοδο μεγαλύτερη από 20 χρόνια.

Ο στόχος για τη συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πώληση των ελληνικών κρατικών πόρων είναι «ρεαλιστικός», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του Eurogroup και τόνισε πως η ελληνική οικονομία «χρειάζεται απελπιστικά» ξένες επενδύσεις διαμέσου της αποκρατικοποίησης πόρων των ελληνικού δημοσίου.