Ρεαλιστικές προτάσεις ζήτησε από τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να δώσουν το θέμα του χρέους, κάτι που η Κομισιόν τοποθετεί τον Οκτώβριο.

Σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει πως η ρεαλιστική πρόταση από την Αθήνα θα πρέπει συνταιριάξει με ρεαλιστική πρόταση από τους πιστωτές για την βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να υπάρχει μια κατάσταση όπου όλοι θα είναι κερδισμένοι (win-win).

Τονίζει πάντως πως η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν αποτελεί δικαιολογία για την λανθασμένη οικονομική φιλοσοφία που προκαλεί την κρίση.

Σημείωσε παράλληλα πως μια καλή συμφωνία την Κυριακή θα πρέπει να είναι αρκετή για τα εθνικά κοινοβούλια.

Στο ίδιο μήκος κύματος λίγα λεπτά μετά κινήθηκε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα η Κομισιόν μετέφρασε στα ελληνικά το tweet και έγραψε: «Ρεαλιστική πρόταση από την Αθήνα – ρεαλιστική πρόταση από τους πιστωτές για τη βιωσιμότητα του χρέους. #win_win».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, o κ. Γιούνκερ θα συναντήσει σήμερα στις 14.30 εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας και αύριο στις 10.30 εκπροσώπους από το Ποτάμι.

Αυτό που είναι υπο συζήτηση αυτή τη στιγμή είναι οι προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα για ένα πρόγραμμα (prior actions και conditionalities) και το θέμα της βιωσιμότητας θα εξεταστεί τον Οκτώβριο, όπως είπε.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δεν θέλησε να σχολιάσει ζητήματα που άπτονται της πληρότητας των ελληνικών προτάσεων, καθώς είπε ότι αυτά θα συζητηθούν από τους θεσμούς και το Eurogroup.

Όσον αφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν θέλησε να απαντήσει ως προς το ποιος μηχανισμός της Ε.Ε. θα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων. Είπε όμως ότι, παρότι η Κομισιόν έχει προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, επιδιώκει την επιτυχή έκβαση του σχεδίου Α.