Η πληρωμή του ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου δεν είναι η μοναδική ημερομηνία που ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση, καθώς στις 14 Ιουλίου πρέπει να καταβάλλει 100 εκατ. δολάρια για ομόλογο σε γεν που εκδόθηκε το 1995.

Όπως γράφουν οι Financial Times την ώρα που οι πολιτικοί στις Βρυξέλλες δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν την ελληνική κρίση, η πιο μεγάλη δοκιμασία για την χώρα μπορεί να προέλθει από το Τόκιο και την μοίρα ενός 20ετους ομολόγου «σαμουράι».

Μια αθέτηση πληρωμής στο ομόλογο «σαμουράι» θα θεωρηθεί σύμφωνα με traders ως η πρώτη χρεοκοπία της Ελλάδας σε εμπορικό χρεόγραφο. Ο 20ετης τίτλος, με κουπόνι 5,8%, πουλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση το 1995 και ωριμάζει στις 14 Ιουλίου.

Εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης έχουν διαμηνύσει πως η χώρα θέλει να τηρήσει τόσο τις εγχώριες όσο και τις εξωτερικές της υποχρεώσεις. Αλλά την ώρα που οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες προσφέρουν μια αχτίδα αισιοδοξίας, τα ομόλογα «σαμουράι» καραδοκούν απειλητικά.

«Κανένα ποσό δεν είναι μικρό δεδομένου ότι η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, αλλά το ποσό που πρέπει να πληρωθεί αντιστοιχεί σε περίπου 100 εκατ. δολάρια και η Αθήνα δεν θέλει να λειτουργήσει σαν προειδοποιητικό σημάδια προς τις αγορές» ανέφερε ένας dealer.

Η έκδοση ομολόγων «σαμουράι» από την Ελλάδα το 1995 έγινε σε ένα από τα διάφορα κύματα εκδόσεων σε γεν από κράτη και εταιρείας τις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων της Ιαπωνίας δημιούργησε μια δραστήρια αγορά στα ομόλογα «σαμουράι» που χώρες όπως η Ελλάδα έσπευσαν να εκμεταλλευτούν. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δύο ακόμα τέτοια ομόλογα που λήγουν τον Φεβρουάριο και τον Αύγουστο του 2016.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.